Kásler Miklós: „Nincs a kormányon támadási felület” (+videó)

2020.05.19 08:01

A miniszter hálát ad istennek, hogy jó döntéseket hoztak.

Fotó: Bielik István / 24.hu

 

„Miniszteri percek”. Ezzel a címmel indított sorozatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma a közösségi oldalán. Kásler Miklós az első részben – egy nagyon hosszú felvezetés után – a koronavírus-járvány kezelését ért bírálatokról azt mondja, hogy szerinte az ellenzék van nehéz helyzetben, mert a kormány válságkezelése igenes sikeres.
 
Az ellenzék nagyon nehéz helyzetben van. A magyarországi koronavírus-járvány lefutása bármilyen összevetésben rendkívül kedvező. Nincs a kormányon támadási felület.
 
A miniszter a kórházi ágyak kiürítését ismét azzal magyarázza,  hogy a legrosszabb forgatókönyvvel számoltak, és úgy, hogy minden fertőzöttnek jusson elég ágy, lélegeztetőgép, intenzív terápiás lehetőség.
 
Mindig 2-3 hétre előre terveztek, folyamatosan módosították az intézkedéseiket annak megfelelően, ahogy a járvány alakult.
 
A legrosszabb helyzetre való felkészítés során előkészítettük a megüresedő ágyakat arra a célra, hogyha a fertőzöttek száma hirtelen emelkedik, tömeges fázisba érkezne a járvány, mindenkit el tudjunk helyezni.
 
A riporter, amikor az egészségügy újraindításáról kérdezi, maga  mondja, hogy hecckampány indult az egészségügyi kormányzat ellen. Erre a miniszter úgy felel, érdemes összevetni a magyar  helyzetet más országokéval.
 
Érdemes végiggondolni, hogy mi lett volna akkor, ha Magyarországon is ugyanaz a helyzet alakul ki, mint New Yorkban, Olaszországban, Skandináviában vagy máshol. Hála istennek, a megfelelő ritmusban meghozott megfelelő intézkedések megelőzték ennek a helyzetnek a kialakulását.
 
A tárcavezető szerint a fertőzöttek száma az utolsó néhány napban jelentősen csökkent, de nem tudják kiszámítani, hogy a járvány miként alakul. Ezért a készültség fenntartása mellett, több lépésben, lassan, fokozatosan, megfontolva a lépéseket, elindították az egészségügyet, hogy
 
visszaálljon az eredeti helyzet, a nem pontosan meghatározható jövőben.
 

Farkas György
24.hu