Kásler: Túlbiztosított állapotba kerültünk

2020.06.29 17:24

Nemcsak a miniszterelnökhöz, hanem Kásler Miklóshoz is több kérdést intéztek a képviselők hétfőn a parlamentben.

Kásler Miklós
 
Fotó: Bruzák Noémi
 
 
A jobbikos Lukács László György arról érdeklődött, terveznek-e az egészségügyi dolgozókhoz hasonlóan 500 ezer forintos bérkiegészítést adni a szociális dolgozóknak is, akik közül sokan beköltöztek az időotthonokba és hetekig ápolták a bentlakókat.
 
Kásler szerint a járványhelyzetben az egész magyar társadalom – az ellenzéket leszámítva – helytállt és kivette a részét a védekezésből, majd arról beszélt, mennyit emelkedett az egészségügyi és a szociális dolgozók bére az elmúlt években. A további emelés szintén napirenden van – tette hozzá a miniszter.
 
Az LMP-s Ungár Péter ugyancsak ebben a témában fordult Káslerhez. Emlékeztetett: az egészségügyi dolgozók azzal az indokkal kapnak bérkiegészítést, hogy a járványhelyzetben veszélynek voltak kitéve és sokat túlóráztak. Ez a szociális dolgozókra is igaz – hangsúlyozta –, és mindez 45 milliárd forintjába kerülne az államnak. „Hiába olvassa fel Rétvári államtitkár úr panelgyűjteményét a bérnövekményről a szociális szektorban, egy idősotthonban a szociális dolgozó 182 ezer forintot visz haza” – mondta Ungár, aki egy ízben fel is szólította a minisztert, hogy figyeljen oda rá. Válaszában Kásler megerősítette, hogy a kormány nem egyszeri bérkiegészítést kíván nyújtani, hanem fizetésemelést.
 
A párbeszédes Tordai Bence többek között azt kérdezte, igaz-e, hogy összesen 82 embert kellett a járvány csúcspontján lélegeztetőgépre kötni, miközben 16 ezer lélegeztetőgépet vásároltak, vagyis kétszázszorosan biztosították túl az igényeket, ráadásul jóval áron felül vásárolták ezeket, az elköltött 300 milliárdból meg lehetett volna duplázni az egészségügyi dolgozók fizetését.
 
Kásler azt felelte, hogy a kormány a lehető legrosszabb verzióra készült fel, de ezt a megfelelő járványügyi intézkedésekkel sikerült elkerülni.
 
Kétségkívül túlbiztosított állapotba kerültünk, nem volt mindenre szükség, a járványveszély, képviselő úr nem múlott el.
 
– zárta válaszát.
 
mti.hu