Kedves Barátaim! - A Kossuth téren bántalmazott Ungváry Krisztián üzenete

2016.10.24 08:53

Ahogy több orgánum, köztük a Népszava is beszámolt az eseményekről, október 23-án, Orbán Viktor ünnepi beszéde közben komolyabb összetűzésekre is sor került a szimpatizánsok és az ellenvéleményt harsány sípolással kifejezők között, ezek az összetűzések pedig időnként olyan komolyra fordultak, hogy a szintén a sípolók táborát erősítő Ungváry Krisztián vérző fejjel került ki a csatából.

A békés módon tiltakozó történészt valaki fejen ütötte, majd a rendkívül bátor ember elszaladt. Ungváry Krisztián a Facebook közösségi portálon üzent, értelmezve a történteket:

Kedves Barátaim, egy szolgálati közleménnyel tartozom.
1. Sajnálom azokat, akiket a mai tüntetésen a fütyülés megzavart.
2. Úgy gondolom, hogy közterületen egy demokráciában az alkotmányos keretek között maradó szabad vélemény nyilvánítása nem korlátozható. Így volt ez akkor is, amikor Göncz Árpádot pl. kifügyülték. A mostani hatalom birtokosainak is el kell viselniük a kritikát és a mostani hatalom kedvelőinek azt, ha mások ezzel nem értenek egyet.
3. Mivel az 1956-os emlékév, valamint egyáltalán az emlékezetpolitika területén a kormányzat tevékenysége botrányos, ezért fontosnak tartottam, hogy ennek hangot is adjak.
4. Köszönöm azoknak, akik a téren megvédtek.
5. Nincsen semmi bajom, egy gyáva ember oldalról ököllel megütött.
6. Nagyon köszönöm a felém irányuló szeretetet és jóindulatot.
7. Veréssel nem fog soha senki sem elrettenteni.
8. Nyitott vagyok a vitára, hibáim belátására, de ezt úgyis tudják akik ismernek. Ez azonban ami itt történt, példa arra, hogy hová vezet a fekete-fehér látásmód. Másokat a téren nálam sokkal jobban bántalmaztak. Együtt érzek velük. Meglepne, ha akár csak egy kormánypárti tüntető lenne köztük, de ha van, akkor együttérzésem nekik is szól. Érvekkel kell vitázni és nem gyáva erőszakkal.

Mindenkit sokszor köszöntök:
Krisztián Ungváry

Ungváry Krisztiánt reggel az eset kapcsán megszólaltatta a Klubrádió, a történész elmondta, hogy jól van, de nem nagyon szeretne az esetről többet beszélni, mert 60 éve 150 ember halt meg ugyanezen ( a Kossuth) téren, ahhoz képest ami velem történt, semmiség, és egyébként sem szeretnék magamból mártírt kreálni.

nepszava.hu