Kell-e rettegnie a Fidesznek a nyugdíjasok pártjától?

2017.01.26 17:50

Egy alapnyugdíjjal kampányoló, nyugdíjasokat célzó párt próbál majd elcsábítani szavazókat a parlamenti pártoktól. És párttá nőheti ki magát az olimpiaellenes fiatalok Momentum Mozgalma is. Megvizsgáltuk, milyen esélyeik vannak.

Kell-e rettegnie a Fidesznek a nyugdíjasok pártjától?

fotó:

Január végén megalakul az Idesz, vagyis a nyugdíjasokat célzó Idős Demokraták Szövetsége. A párt neve eleve hatalmas trollkodásnak tűnik, az alapítók a hvg.hu-nak állították, eszükbe sem jutott, hogy erről bárki a Fideszre asszociál és fricskának veszi. Végleges név és logó az alapításkor lesz – mondta Kabai Tibor, a szervezet egyik alapítója, a Bizalom Önkéntes Nyugdíjpénztár vezetője, aki azt mesélte, "egy maroknyi egyszerű nyugdíjas” alapította a szervezetet. Nevüket Kabai nem fedte fel. Húzónevük nincs, de szerinte nem is kell, az alakuló pártot jelenleg saját zsebből tartják fenn: az eddig terembérlésre és pogácsára költött 200 ezer forintot négyen dobták össze, a cél, hogy tagdíjakból és támogatásokból éljenek. Most 30-an vannak, Kabai az év végére tömegpártot képzel el, 106 egyéni képviselőjelölttel együtt.

Egy rossz idézetből jöhetett az ötlet

Kabai azt elárulta, hogy tárgyalnak együttműködésről civil és szakszervezetekkel, és bár nem árulta el, melyekkel, annyit nyugdíjasszervezetek vezetőivel beszélve kiderítettünk, hogy az egyik ilyen a Nyugdíjasok Országos Szövetsége (NYOSZ). Utóbbi elnöke, Némethné Jankovics Györgyi azt mondta, egy rosszul idézett interjú után keresték őt meg azzal, hogy meg többen, hogy ők pártot alapítanának. Egy interjúban ugyanis tévesen azt adták a szájába, hogy "ha egy civil érdekvédelem nem tud eredményt elérni, párttá kell válni" – és ezt sokan úgy értették, a NYOSZ párttá alakulását tartaná szükségesnek. Ő viszont nem erről beszélt, az őt megkeresőket novemberben azzal ültette egy asztalhoz “az időspolitika számottevő szereplőivel”, jogászokkal, a szakma szakértőivel, hogy kiderüljön, van-e általában létjogosultsága egy generációs pártnak.

    “Volt, aki ránk csapta az ajtót, hogy menjetek a fenébe, mert az ellenzék szavazóbázisát féltette. Volt, aki gyurcsányistának tartotta Kabait, csak mert a vizitdíj-automaták telepítésével foglalkozó cégnél dolgozott. De voltak páran, akik együtt maradtak.”

Némethné is ott volt tehát a párt születésénél, de azt mondja, nem lép be, és a saját szervezetét sem állítja be Kabai pártja, az Idesz mögé. Az alakuló párt tagjairól annyit tudott elmondani, nem ismert emberek, hanem jobbára fiatalabb nyugdíjasok gyülekeznek. A tavaly novemberi találkozón cégvezetőkkel, volt egyházi tisztségviselővel, nyugdíjas vállalkozókkal beszélt.

A NYOSZ-vezető szerint egyébként azért van szükség új politikai pártra, mert a mostani pártoknak alig van koherens elképzelésük a nyugdíj- vagy szociális politikáról. Bár beszéltünk egy másik nyugdíjszervezeti vezetővel is, aki azt mondta, az ellenzéki pártok érdekérvényesítő képessége is annyira kicsi, hogy aligha változna bármi, ha 3-10 képviselő beülne a 199 fős parlamentbe, ahol már most is ülnek bent nyugdíjas korúak.

Havi 40 ezres alapnyugdíj?

A párt a havi 40 ezres alapnyugdíjat állítaná a középpontba, amelyre még rájönne a normál nyugdíj, mert Kabai Tibor szerint elfogadhatatlan, hogy az öregségi nyugdíjasok fele kevesebb mint 100 ezret kap. Ő a nyugdíjrendszer fenntarthatósága és a megfelelősége közül az utóbbi mellett tenné le a garast, az alapnyugdíjat pedig a költségvetésből finanszírozná. Bár ehhez át kellene alakítani a költségvetést, de erről a pontos részleteket mellőzve azt mondja,

    "van olyan tétel, amely ennek a plusz forrását biztosítaná”.

Kabai állítja, nem akarják ígéreteikkel megvenni a nyugdíjasokat, rájuk akkor lesz igazán szükség, ha ígéretcunamiba fullad a választási kampány, mert ők lehetnek a garanciái annak, hogy megvalósulnak a nagy pártok programjaiba beépített ígéretek (már ha lesz egyáltalán programjuk, mert a Fidesznek legutóbb ugye nem volt).

Arról, hogy melyik párt szavazóit szipkázná el a nyugdíjasok pártja, még nem akar beszélni a pártszervező Kabai. Egy általunk megkérdezett szocialista politikus például attól fél, hogy majd tőlük, emiatt a Fidesz akciójának tartja az egészet, és arra számít, hogy az Idesz összeborul a Fidesszel.

Nem mozdul olyan gyorsan egy nyugdíjas

A szocialista párthoz, meg úgy általában bármilyen, párthoz beágyazott nyugdíjast nem lesz olyan könnyű mozdítani, hiszen ők a törzsbázis, 10-20 év hűségidővel. Závecz Tibor, a Závecz Research közvélemény-kutató ügyvezetője szerint egy generációs párt így a nyugdíjasoknak azt a harmadát szólíthatja meg, amelynek nincs választott pártja. De velük sem lesz egyszerű, mivel ez a csoport elutasítja a fennálló hatalmi konstellációt az összes szereplőjével együtt, az elmúlt 27 évben rengeteget csalódott. Jellemzően leszakadókról, falvakban élő, iskolázatlan idősekről van szó.

    “Minden ígéret fontos nekik, kérdés, hogy elhiszik-e, hogy meg is tudja valósítani az adott szereplő.”

Závecz szerint ezt egy a választások előtt egy évvel alakuló pártba kis eséllyel látják bele, így be sem állnak mögéjük. Ha minden összejön nekik, 3-4 százalékot elérhetnek, de nem ők lesznek a mérleg nyelve. Kabaiék egyelőre ideológiamentes programmal készülnek, ami Závecz szerint helyes megoldás, László Róbert, a Political Capital választási szakértője viszont azt mondja, sokáig nem úszhatják meg, ideológia nélkül nem lesznek komolyan vehetők, de a megalakulást követő hónapokban az is kiderülhet, hogy vannak-e olyan nyugdíjasok, akik eddig csak kényszerből voksoltak valamelyik pártra, és ezért elcsábíthatók. Bár saját szavazótáborukhoz képest arányaiban az MSZP-nek és a DK-nak van jóval több nyugdíjas támogatója, "darabra" a Fidesznek is annyi van, mint a szocialistáknak.

Kabai Tibor az ATV Egyenes Beszéd című műsorában

Ilyen, kizárólag egy életkori csoportra fókuszáló párt talajfogására itthon nincs még példa. Persze, ettől még egy generációs pártnak van létjogosultsága, de az még nem látszik, hogy „idővel eltűnő lelkes amatőrökről van-e szó, vagy lesz is valami a kezdeményezésből” – mondja László Róbert.

Akik egy másik generációra hajtanak

A népszavazási aláírásgyűjtéssel igen jól rajtoló Momentum Mozgalom is a párttá válást tervezi, de egy másik korosztályra, a fiatalokra hajt. Ez sem lesz könnyű menet. Závecz Tibor azt mondja, a 30 alatti fiatalok háromnegyedére elméletileg rá lehet startolni, mert nincs pártjuk, viszont választói aktivitásuk sincs. A népszavazási aláírásgyűjtés egy jó mérőeszköz arra, hogy kiderüljön, mekkora a mozgósító erejük, s ezzel igyekeznek példát mutatni az alapvetően passzív korosztályuknak: csak ha aktívak, akkor tudnak beleszólni az őket érintő döntésekbe. Viszont ha ezek után nem találnak újabb és újabb ügyeket, akkor ugyanaz lesz a sorsuk, mint a netadó ellen tüntetőknek. A Momentum belépője jóval erősebb, mint a nyugdíjas párté, hiszen rögtön egy cselekvéssel nyitott.

László Róbert is azt mondja, az olimpia elleni mozgósításra hosszú távon is lehet politikát építeni, hiszen az üzenet átvezethető az átláthatóságra, demokráciára, a korrupcióellenességre, de ez csak egy projekt, egy pártnak ennyi kevés. Ha csak a fiatalokra épít, abból nem nagyon jön ki 5 százaléknál magasabb támogatottság. Bár a Fidesz azt kommunikálja, a Momentum nem tényező, épp kapásból rátámadó médiája árulkodik arról, hogy fél az új, alulról jövő kezdeményezéstől.

Závecz mindenesetre nem nagyon lát olyan jelet, amely érdemben átalakíthatná a politikai palettát. A Jobbik sem a Fidesszel, hanem a baloldallal fut versenyt, és még az olyan botrányoknak is legfeljebb minimális hatása volt a politikai erők támogatottságra, mint Vona Gábor "lebuzizása" a kormánymédiában vagy Rogán helikopterügye.

Windisch Judit
hvg.hu