Kellemes meglepetéssel készül a hétvégére az időjárás

2015.11.06 05:51

Vasárnap akár 20 fok is lehet, de egészen keddig biztosan nem lesz okunk panaszra.

Nyugodt öregkor?

Péntek
Reggel párás, az Alföldön ködös lesz a levegő. Napközben a köd nagy része feloszlik, és ragyogó napsütés ígérkezik, de az Alföldön lehetnek tartósan ködfelhős, párás területek. Reggel 0 fok körüli értékeket mérhetünk, délután 11-16 fok várható (a tartósan párás részeken jóval hűvösebb lesz). Front továbbra sem lesz felettünk.

Szombat
A reggeli párásság megszűnése után kisüt a nap, majd délutántól észak felől felhők sodródnak hazánk térsége fölé. Eső ezekből a felhőkből nem alakul ki. A nyugati szél megélénkül. Délutánra a hőmérséklet 13–17 fok közé emelkedik.

Vasárnap
Változóan felhős, szeles, tavaszias hangulatú időnk lesz. Tovább erősödik a nappali felmelegedés: több helyen mutathatnak 15 fok feletti értékeket a hőmérők, sőt nyugaton akár 20 fok is lehet. Erős, nyugaton viharos lesz az északnyugati szél.

Hétfő
Hajnalra gyengül a szél, és párássá válik a levegő. Napközben napos idő várható, a ködfoltok megszűnnek. Reggel 4, délután 15 fok körül alakulhat a hőmérséklet.

Kedd
Átmenetileg erősen felhős lesz az ég, elszórtan zápor is előfordulhat. Többfelé megélénkül az északnyugati szél. Folytatódik az enyhe idő: 17 fok körül valószínű a maximum.

 

Vasárnaptól javulhat a levegő minősége

A napokban gyenge volt a légmozgás, főként a fűtés miatt több helyen megemelkedett a szálló por koncentrációja, helyenként a riasztási küszöböt is elérték az értékek. Így volt ez Budapesten is, ahol Tarlós István főpolgármester szerdán elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

Az ÁNTSZ csütörtökön azt írta, Pécsen veszélyes, további kilenc városban, köztük Budapesten egészségtelen a levegő minősége a magas szállópor-koncentráció miatt. Arra is felhívta a figyelmet, hogy nem változnak az időjárási viszonyok, ezért az érintett településen élőknek azt javasolják, ne legyenek hosszú ideig a szabadban, a kültéri, aktív fizikai munkát és sportolást most kerüljék.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban is legfeljebb mérséklet légmozgásra lehet számítani. Vasárnap viszont időnként már megélénkülhet a szél, így akkortól várható javulás a levegő minőségében.

idokep.hu