Kellenek a nyugdíjas korú egészségügyiek

2017.08.26 06:04

A közalkalmazotti nyugdíjszabály alól az asszisztenseknek és a műszaki-gazdasági személyzetnek is mentesülniük kell.

Az ágazatot sújtó munkaerőkrízis miatt az egészségügyben dolgozók teljes körének mentesítését szorgalmazza a „nyugdíj vagy munka" szabály alól a Magyar Kórházszövetség. A kórházigazgatók érdekképviseletének elnöksége egyebek mellett ezt a kérdést is felvetette az Egészségügyi Államtitkársággal folytatott csütörtöki egyeztetésen, amelyet a Magyar Kórház­szövetség kezdeményezett annak érdekében, hogy a jövőben közösen keressenek megoldást az egészségügy legaktuálisabb problémáira.
 
Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese a Magyar Időknek nyilatkozva emlékeztetett: az elöregedés, a középgeneráció hiánya akár már a közeli jövőben betegellátási problémákhoz vezethet. Emiatt alapvetően fontos a nyugdíjaskorú doktorok, ápolók továbbfoglalkoztatása, de a közalkalmazottakra vonatkozó nyugdíjszabály alól az asszisztenseknek és a műszaki-gazdasági személyzetnek is mentesülniük kell.
 
 
A szakmai megbeszélésen felvetettek egy másik, ugyancsak a munkaerőhiánnyal összefüggő problémát is – jelezte Ficzere Andrea. Ez – mint elmondta – elsősorban a sürgősségi ellátás, az aneszteziológia és intenzív terápia, illetve a radiológia területét érinti, ezek ugyanis olyan hiányszakmák, amelyekben egyre kevésbé találnak főállású orvosokat, ehelyett vállalkozóként, közreműködői szerződéssel kénytelenek foglalkoztatni őket az intézmények.
 
Az intézményi igazgatók szakmai érdekképviselete szeretné a jövőben egyszerűsíteni és gyorsítani a kórházi beszerzéseket is. Ennek érdekében egyrészt szorgalmazták, hogy legyenek olyan tételek, amelyeket az egészségügyi intézmények, kórházak maguk megvehetnek, de arra is javaslatot tettek, hogy a jelenleginél szé­lesebb körben írjon ki központi köz­beszerzést az intézményeket fenn­tar­tó Állami Egészségügyi Ellátó Központ.
 
weborvos.hu