Kemény 8 euróval emelkedhetnének a jövő évtől a nyugdíjak Szlovákiában

2016.08.28 08:53

Átalakítják a nyugdíjak valorizációját, fix összeggel emelkednének évente.

Az ezzel foglalkozó törvényjavaslat végleges verziója még nem készült el, előzetes becslés szerint azonban valamivel 8 euró fölött lehet a növekmény. "A végleges javaslat a közeljövő kérdése, a törvényhozási folyamat során elsősorban a pénzügyminisztériummal és a koalíciós partnerekkel tárgyalunk róla. Azt a variánst preferálom, amely a 2017-es valorizáció minimális értékét veszi alapul, és amelyet konkrét összegben, nem pedig százalékban határoznánk meg. Személyesen az inflációtól függetlenül 2%-ot támogatok, ami valamivel több mint 8 euró, de ezt az összeget az állami költségvetésnek is el kell bírnia" - szögezte le Ján Richter miniszter (Smer).

A minisztérium szerint a valorizáció eddigi megfogalmazásának elsődleges célja, hogy a nyugdíjak reálértéke ne csökkenjen, ez pedig leginkább az infláció mértékével fejezhető ki. A szlovákiai alacsony infláció viszont tavaly egyrészt pozitív volt a fogyasztók számára, másrészt negatív hatással volt a valorizációra, ami így mindössze 1,9 eurót tett ki.

Módosítani kívánnak a karácsonyi nyugdíjak kiszabásának szabályain is, amivel 70-90 ezerrel többen kaphatják meg ezt a különleges juttatást a szomszédos Szlovákiában.

TASR/para