Kenőpénzzel próbálkozott a nyugdíjas: börtön lehet a vége

2015.11.15 20:13

Bár sok nyugdíjas szeretne, általában meglehetősen nehéz bekerülni egy idősek otthonába. Erkélyes nyugdíjas otthonba pedig még nehezebb, még vesztegetéssel sem sikerül mindig. Hiába próbálta meg nemrég egy 83 éves asszony is, neki sem jött össze.

Egy 83 éves asszony erkélyes lakást szeretett volna a győri nyugdíjas otthonban, ezért megpróbált megvesztegetni egy 72 éves nőt. A 72 éves asszony 200 ezer forintot kért azért, hogy a "befolyásos" fia elintézze az erkélyes lakást a 83 évesnek, amiből az 100 ezer forintot előlegként ki is fizetett. Végül azonban csak egy tetőtéri lakás jutott a 83 éves néninek, akit amellett, hogy nagyon csalódott, a győri ügyészég is "vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés vétségével" vádol - írja az Index.

Az otthonokba való bejutás valóban nem egyszerű: amellett, hogy sok helyen először várólistára kerülnek az idősek, egyéb kritériumoknak is meg kell felelni.

Az otthonokba azok kerülhetnek be, akik a nyugdíjkorhatárt már betöltötték, emellett szociális és egészségi állapotuk folyamatos gondozást igényel, viszont tartós kórházi kezelésre nem szorulnak. Ehhez az erre vonatkozó törvényben megállapított gondozási szükséglet vizsgálatot kell elvégezni, vagyis az ápolási szükségletről kell orvosi és szociális felmérés. Ez alapján dől el, hogy valaki igénybe veheti-e ezt a szolgáltatást - nyilatkozta korábban a Pénzcentrumnak dr. Szirmai Viktor, az Olajág Otthonok főigazgatója.

Változó, hogy mennyi időbe kerül az intézményekbe való bejutás, a jelentkezéstől számítva néhány hétbe, de egyes helyeken akár egy évbe is kerülhet.

Mennyibe kerül mindez?
Az árak minden esetben személyre szabottak, ugyanis intézménytől, elhelyezéstől, szolgáltatáscsomagtól, életkortól és egyéb tényezőktől is függenek. A döntésnél figyelembe veszik az idősek teherbíró képességét és a megfelelő színvonal fenntartását is. Mivel az is változó, hogy kell-e egyszeri belépési díjat fizetni, vagy csak a havi tagdíjat számolják fel a lakóknak, nehéz konkrét összegekről beszélni.

Azonban a legmagasabb intézményi térítési díjat törvényben meghatározott számítás szerint állapítják meg, a fenntartó csak ezek után dönt a tényleges díj megállapításáról. Alapvetően a térítési díj összege nem lehet több a jövedelem 80 százalékánál. Amennyiben a jövedelem 80 százaléka nem éri el az intézményi térítési díjat, a különbözetet a hozzátartozók egészíthetik ki. A minimum havi tagdíj körülbelül 75 ezer forintnál kezdődik, az átlag 80 - 100 ezer forint között van.

penzcentrum.hu