Keresztbe tesz az OEP a rákos betegeknek

2016.04.21 12:25

Magyarország - A súlyos stádiumú, rákkal küzdő betegek segítség helyett inkább csak időhúzásra számíthatnak az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól. Márpedig egy daganatos beteg számára az idő a túlélés záloga is lehet - írja cikkében az Index.

A portál szerint a pénzhiánnyal küszködő magyar egészségbiztosítás nem finanszíroz több új, a nemzetközi piacon már bizonyított gyógyszert. Az OEP azokat a gyógyszereket sem támogatja, amelyek bár valóban drágák, de egy rákbeteg számára képesek elviselhetőbbé tenni a mindennapokat.

Akadnak olyan gyógyszerek, amelyek akár fél évtizeddel is meghosszabíthatják a beteg életét, ezeket azonban nem támogatja az egészségbiztosítás.

Ha valaki mégis hozzá szeretne jutni a készítményekhez, külön eljárásban kell ezt tennie. A betegnek muszáj az OEP-hez fordulnia egyedi támogatásért, amit egyébként akkor tehet meg, ha a kezelés során a társadalombiztosítási támogatással rendelhető gyógyszerek már nagy valószínűséggel nem eléggé hatásosak.

Az Index szerint az igazi szükséghelyzetben sokan nem is segítséget kapnak, hanem végeláthatatlan bürokoráciát és akár egy halálos ítélettel is felérő időhúzást.

Idén egyelőre még az orvosok sem tudják pontosan, hogy mekkora keretből osztja az egyedi támogatásokat az OEP. Tavaly 6,5 milliárd forintot fordított tizenegy rákgyógyszer egyedi támogatására.

Az OEP egyébként rendszeresen jelzi, hogy a felhasználható összeg nem elég a beérkező igények kielégítésére. A problémát csakis kormányzati szinten lehet megoldani, azaz hogy több pénzt biztosítsanak a súlyos betegek számára.

Problémát jelent azonban, egy egyéni eset elbírálásának módja is. Állítólag az egyik legelkeserítőbb körülmény a 30 napos elbírálási idő, amit az utolsó napig ki is használ az OEP. Nem egyszerűsíti a betegek helyzetét az sem, hogy rengeteg nyomtatványt kell kitölteniük, így sokan bele sem vágnak inkább.

blikk.hu