Keresztény kultúra vagy az ismeretlen jövő?

2016.08.20 16:25

Szent István felsőhámori szobránál folytatódott szombaton délelőtt az augusztus 20-ai ünnepségsorozat Miskolcon. Kiss János alpolgármester és Varga László országgyűlési képviselő köszöntői után, a hagyományoknak megfelelően megkoszorúzták az államalapító király szobrát, majd megszentelték az új kenyeret.

koszoruzas_hamor_160820ml_08.jpg

Kiss János beszédében kihangsúlyozta: István huszonkét évesen, fejedelemsége kezdetén egyedül volt kénytelen eldönteni a kérdést – egyben a magyarság sorsát –, hogy a keresztény kultúrát választjuk-e vagy az ismeretlen jövőt? A dilemma pedig nagy volt, mert a keresztény kultúrát választani csak testvérharc árán lehetett. István azonban elbírta a döntés súlyát és nem menekült el a választás elől – hangsúlyozta az alpolgármester.

fotó: Mocsári lászló

Döntött, és most nekünk is döntenünk kell. Távlatokat látott, és most nekünk is távlatokat kell látnunk. Mert ha az ismeretlen jövőt választjuk, és ott felüti a fejét a terror és a félelem, akkor elvész a szeretet, a kölcsönös bizalom, és nemcsak a keresztény kultúrától búcsúzhatunk, hanem egy csapásra elveszítjük az európai nyugat legnagyobb politikai értékét: a szabadságot is – fogalmazott Kiss János.

Varga László országgyűlési képviselő rámutatott, Szent István és uralkodása kapcsán sok mindent el szoktak mondani, de a legegységesebb megítélésű uralkodónk, akinek életműve vitán felül áll. Nagyon nehéz időszakban nagyon jó döntéseket hozva uralkodott, a magyarság megmaradása érdekében határozottan és időt állóan döntött vitás kérdésekben.

Az ünnepi beszédeket követően politikai pártok, egyesületek, civil szervezetek képviselői megkoszorúzták Szent István szobrát, majd Mikolai Vince pápai prelátus, főesperes megáldotta az új kenyeret.

koszoruzas_hamor_160820ml_28.jpg

minap.hu