Készül az ELMŰ és az ÉMÁSZ az állami átvételre

2015.12.01 13:48

A német RWE csoport két magyarországi áramszolgáltató cége, az ELMŰ és az ÉMÁSZ összevonja a honlapjait. Az összevonás oka az ELMŰ Nyrt. és ÉMÁSZ Nyrt. az állami tulajdonba vételének előkészítése.

A magyar kormány május végén írt alá szándéknyilatkozatot az RWE-vel arról, hogy a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) megveheti az Elmű-Émász egyetemes villamos energiaszolgáltatási üzletágát, a nemzeti közműszolgáltató pedig megszerezheti az Elmű-Émász Ügyfélszolgálati Kft-t, illetve az RWE értékesíti a hazai villamosenergia elosztói társaságai 49 százalékos tulajdonrészét az MFB-nek. A felek között azóta folyik az egyeztetés a részletekről.

Az ELMŰ és az ÉMÁSZ egészen mostanáig két külön cégként működött Magyarországon, annak ellenére is, hogy a racionalitás már korábban is a szervezetek összevonása mellett szólt. Az alkunak azonban része lehet, hogy a társaságok egybevonását (és az azzal járó adminisztratív feladatokat) még a németek zongorázzák le.
Ha az állam beszáll, akkor a jövőben gyakorlatilag az ország felét az állam szolgálja majd ki, hiszen a cégek összesen 2,1 millió háztartást, egész Budapestet és az ország keleti felét látják el elektromos energiával.

hvg.hu