Készüljön fel! A hétvége csak ízelítő volt, érkezik és senkit nem kímél majd az idei év legforróbb napja (+videóelőrejelzés)

2019.08.12 06:02

Az idei év legmelegebb napja lesz ez a hétfő. A szombati és a vasárnapi forróság csak ízelítő volt a katlanból, amivé vált az ország. Akár a 40 fokot is megközelítheti többfelé a nappali hőmérséklet, de szinte mindenhol általános lesz a 33-35 fok. Mindehhez tűző napsütés társul a hét első munkanapján.

Amikor csak van lehetőségünk, hűsítsük magunkat! /Fotó: Isza Ferenc

Amikor csak van lehetőségünk, hűsítsük magunkat!

Fotó: Isza Ferenc

 

– A forró hét vége után különösen veszélyes lehet ez a kánikula, hiszen a szervezetünket már amúgy is kimerítette a szombati és vasárnapi hőség. A hétfői hőterhelés ezért fog sokakat nagyon kimeríteni – figyelmeztet Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika vezetője. 
 
Vasárnap is mintha két nap sütött volna. A fővárosi Széll Kálmán téren például 38,3 fokot mutatott a hőmérő
 
Fotó: Isza Ferenc
 
Ilyen szélsőséges melegben leromlik a fizikai és szellemi teljesítőképesség. Az emberek ilyenkor figyelmetlenebbek a munkában, közlekedésben, utóbbi akár súlyos munkahelyi vagy közlekedési balesetek forrása is lehet.
 
Harmadfokú figyelmeztetést adta ki hétfőre az Országos Meteorológiai Szolgálat
 
A meteogyógyász szerint nagy felelősség terheli most a munkaadókat, a szabadtéri munkavégzés pedig különösen veszélyes lehet.
 
– Harmadfokú hőségriasztás van érvényben, rugalmasan kell megszervezni ilyenkor a kinti munkákat, hogy legyen lehetőség hűvösben pihenni. Délelőtt 11 és délután 3 óra között pedig tényleg kerülni kell a tűző napot – emelte ki a szakember. 
 
– Leginkább a városokban nehéz elviselni a tikkasztó hőséget, ahol sok a beton vagy aszfaltozott felület, ott 45 fok fölé is emelkedhet a levegő hőmérséklete, ez pedig már nem játék.
 
Jó hír viszont, hogy kedden hidegfront vonul át az országon, ami ugyan megviseli a frontérzékenyeket, de jelentős enyhülést is hoz. 
 
Fokozódó forróságot ígér Pártai Lucia meteorológus is a hét első napjára.
 
– A 20 fok feletti hajnali órákat követően a déli országrészben néhol akár 38-39 fok is lehet. Északon ettől pár fokkal elmarad a melegedés. Kedden fokozatosan halad majd kelet felé a hidegfront, itt-ott heves zivatarokkal.

 

Érdemes követni a jótanácsot:

► Kerülje a szabadban, de főleg a napon tartózkodást 11 és 3 között

► Ez a hőség és a napsütés együtt a strandon is veszélyes lehet, napszúrást okozhat

► Kalóriaszegény ételeket együnk, kivételesen sózzuk a megszokottnál jobban a fogásokat

► Vigyázni kell a hideg italokkal, vízzel; torokgyulladást nyáron is lehet kapni

► Napi 3-4 liter vizet is meg kell inni ilyenkor

► Sötétítsük be a lakást, napközben ne szellőztessünk, éjszakára viszont nyissuk ki az ablakokat, ha nem várható zivatar

► Használjunk fényvédő krémet, ha mégis napon kell lennünk


 

 

met.hu / omsz.hu / windy.com