Két, egészségre káros sampont is talált a hatóság

2015.04.14 11:43

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 20-féle, gyógynövényeket és/vagy növényi eredetű összetevőket tartalmazó hajápolási terméket ellenőrzött. A hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumában 18 sampont és 2 hajbalzsamot vizsgáltak meg a szakemberek, két termékről derült ki, hogy károsak lehetnek az egészségre.

A hatóság azért vizsgálta meg ezeket a termékeket laboratóriumi körülmények között, mert „a samponok, illetve balzsamok tartósan érintkeznek a fejbőrrel, így ha ezek a termékek szennyezettek számos bőrproblémát, (baktériumok vagy gombák által előidézett fertőzéses gyulladások) okozhatnak”.

A laboratóriumban 6-féle szempont alapján vizsgálták meg a hajápolási szereket. A hatóság közleménye szerint az egyik legfontosabb előírás, hogy ezekben a kozmetikai termékekben nem lehet kimutatható úgynevezett Enterobaktérium, szulfitredukáló Clostridium, Staphylococcus aureus és Pseudomonas aeruginosa, továbbá az összes élő mikrobák száma nem haladhatja meg a határértéket. ( 103/g mennyiséget, illetve penészszám esetén a 102/g).

 

A vizsgálaton 2-féle termékben ( Genera Ginsengers tusfürdő és sampon, illetve a Sampon Mild csalánkivonattal ) találtak a hatóság szakemberei a megengedettnél lényegesen több mikrobát. Ez azért gond, mert az élő mikrobaszám határértéknél nagyobb előfordulása különböző típusú megbetegedéseket okozhat, mely esetén a tünetek súlyossága egyéntől és kortól függően változik.

A laboratóriumi vizsgálatok mindkét kifogásolt termékben kimutatták az Enterobaktériumot, a Genera Ginsenges samponban pedig a Pseudomonas aeruginosa jelenléte igazolódott.

Az Enterobaktérium jelenléte fekáliás szennyeződésre utalhat, ráadásul, mivel a kórokozók egy része (pl. Salmonella) is ebbe a családba tartozik, komoly problémát jelenthet, ha egy hajápolási szerben ilyen anyag található.

A Pseudomonas aeruginosa, a bőrfertőzésektől a súlyos, életet veszélyeztető betegség kiváltója is lehet. A szervezetbe kerülve mérgezést, de a szembe kerülve akár súlyos szemgyulladást vagy fekélyt is okozhat, amely akár a látás elvesztéséhez is vezethet. Mindazonáltal a Pseudomonasok megfertőzhetik a mély szúrt sebeket, de akár a vért, a bőrt, a csontokat, a fület és a szemet, a húgyutakat, a szívbillentyűket, valamint a tüdőt is.

vs.hu