Két évre visszaállhat az EU-határellenőrzés

2015.12.03 18:16

Két évre megszűnhet a schengeni övezet és visszaállhat az uniós országok közötti határellenőrzés - erről tárgyalnak pénteken az EU-belügyminiszterek.

Egy kiszivárgott EU-javaslat szerint két évre visszaállítanák az uniós tagállamok közötti határok ellenőrzését - írja az Euobserver.com.

Határellenőrzéssel védekezhetnek a migráció ellen

A jelenlegi szabályok szerint a tagállamok legfeljebb ideiglenesen, és legfeljebb hat hónapra állíthatják vissza a határőrizetet. Az EU soros elnöki tisztét betöltő Luxemburgból kiszivárgott tervek szerint azonban ezt az időszakot akár két évre meghosszabbíthatóvá tennék, amennyiben olyan rendkívüli helyzet áll elő, amely a közrendre és a belbiztonságra komoly fenyegetést jelentenek.

A Financial Times szerint pénteken erről tárgyalnak majd az EU-s belügyminiszterek.

A Euobserves cikke idézi az essexi egyetem EU- és emberijog-professzorát, Steve Peerst, aki szerint a tervezet megfogalmazása arra utal, hogy a két évre visszaálló határellenőrzést az EU egész területén alkalmaznák. Vagyis lehet, hogy nem minden uniós belső határszakaszon lesz ellenőrzés, de a lehetősége fennáll majd ennek is.

A javaslat azt követően fogalmazódott meg, hogy korábban az EU részéről már megfogalmazódtak olyan fenyegetések, hogy Görögországot kizárnák a szabad belső mozgást lehetővé tevő schengeni övezetből. A Financial Times pedig azt írta csütörtökön, hogy az EU-miniszterek azért álltak elő ezzel e fenyegetéssel, mert Görögország nem működik együtt az EU határellenőrző szervével, a Frontex-szel.

A görögök mindenesetre azt mondják, írja a cikk, hogy velük még nem beszéltek erről a felfüggesztésről, bár olyan ellenséges hangok voltak az utóbbi időben, amelyek száműznék Görögországot a schengeni övezetből.

A luxemburgi EU-elnökség a kiszivárgott papírokban azt javasolja, hogy a Frontex Görögország északi részén haladéktalanul kezdje el tevékenységét, hogy a szomszédos országok felőli komoly nehézségekkel elkezdjenek foglalkozni. Hiszen a Németországba, és Svédországba érkező menedékkérők elsőként Görögországon keresztül lépnek be az EU-ba.

hvg.hu