Két horgász beleborult a vadnai tóba, egyikük meghalt

2019.05.15 09:53

A Miskolci Járási Ügyészség vízi közlekedés halált okozó gondatlan veszélyeztetése miatt emelt vádat három férfi ellen a vadnai horgásztavon történt tragédia miatt.

 
Az egyik férfi 2016 nyarán egy gazdasági társaság vezetőjeként 7 db csónakot bérelt egy másik gazdasági társaságtól azzal a céllal, hogy a Vadna külterületén horgászóknak személyenként ezer forintos napi díj ellenében bérbeadja azokat. A csónakkölcsönzést a szintén megvádolt társára bízta, akit gondnoki munkakörben foglalkoztatott.
 
A harmadik vádlott szeptember közepén két férfival – köztük a későbbi áldozattal – kiment a tóra horgászni, és ehhez kibérelt egy alumínium anyagú kétszemélyes csónakot, amely nem volt hajózásra alkalmas állapotban. A bérbe vett csónak ugyan képesítés nélkül vezethető, de csak az vezetheti, aki tud úszni, kellő gyakorlattal rendelkezik,és  ismeri a hajózási szabályzatot, illetőleg a vízterület sajátosságait. A csónak üzemképességének az is feltétele, hogy elárasztott állapotban is biztosítsa a benne ülők fenntartásához szükséges hajtóerőt, és legyen benne mentőmellényt.
 
A gondnok figyelmen kívül hagyta a szabályokat és felszerelés hiányában üzemképtelen állapotban adta ki a csónakot. A bérlő és a későbbi áldozat horgászás közben ittas állapotba került, majd este beeveztek a 15 méter mély tóba. A férfi a parttól 120-130 méterre kihelyezett bójánál fogott egy halat, amelyet merítőszákkal akartak kiemelni. Ehhez a vádlott a csónak vezetését átengedte a társának, aki innentől tovább evezett, majd mindketten felálltak a csónakban, ami ettől megbillent és felborult, és mivel nem voltak gyárilag kialakított légtartályai, elmerült.
 
A mentőmellény nélküli férfi és a társa így nem tudtak megkapaszkodni a csónakban, a vádlott a partra úszott, a társa azonban vízbefulladt. Testét másnap a mentőcsoport munkatársai a parttól 120-130 méter távolságban, a tó fenekén találták meg.
 
Az ügyészség fogházat kért a három férfira.
 
Kolontár Krisztián
24.hu