Két magánnyugdíjpénztár már megúszta a beszántást

2015.03.16 19:49

Hiába a kormány erőfeszítései, megúszhatják a beszántást a talpon maradt magánnyugdíjpénztárak. A négy pénztár közül már kettőnek megvan a túléléshez szükséges 70 százalékos befizetési arány. Az előző évekhez képest nagyobb fizetési hajlandóságot tapasztalnak, így szeptember végéig a még bajban levő pénztárak is bőven megugorhatják a törvényben előírt szintet.

Egyre több magán-nyugdíjpénztári tag fizet be, így megmenekülhetnek a bezárásra ítélt pénztárak – írja az azenpenzem.hu. A tavalyi törvénymódosítás szerint annak a magánnyugdíjpénztárnak be kell zárnia, amelynél a fizető tagok aránya nem éri el a 70 százalékot. Ennek a feltételnek a négy talpon maradt pénzintézet közül (MKB Magánnyugdíjpénztár, Horizont, Budapest Magánnyugdíjpénztár, Szövetség Nyugdíjpénztár) jelenleg csak ketten felelnek meg. A pénztárakhoz érkező befizetéseket a 2015. április 1-jétől szeptember 30-ig terjedő időszakban vizsgálják.

A Horizontnál már februárban a tagok 79 százaléka befizette az egész éves tagdíjat, a Budapestnél is megnyugodhatnak, ott ez 77 százalék. A Szövetség még nincs kint a vízből, a befizetők aránya még csak 50 százalék felett van. Az MKB is aggódhat, hiszen februárban 51 százalékon álltak, de bizakodásra adhat okot az, hogy az előző években a fizető tagok aránya mindössze 30 százalék körül volt.

hvg.hu