Két matróz kellett volna a Hableányra, egy szakértői jelentés szerint így hajózásra alkalmatlan volt

2019.07.31 10:53

Egy hangjelzést is elmulaszthatott leadni a hajó, mielőtt a Viking Sigyn elsüllyesztette.

Hableány
Hableány
Korábbi felvétel a Hableány rendezvényhajóról. A hajó a Parlament közelében felborult 2019. május 29-én este.
 
 
Két matróz helyett csak egy segítette a kapitány munkáját, vagyis hajózásra alkalmatlan volt a Hableány, áll az Index.hu birtokába került legfrissebb szakértői véleményekben. A portál úgy tudja, az, hogy a személyzet számát növelni kellene, már az előző hajóbizonyítványba is bekerült. A szakértő azt is hozzáteszi, hogy ezt a hajó vezetőjének kellett volna jeleznie az üzembentartó, vagyis a Panorama Deck Kft. felé. 
 
Közel két héttel a tragédia után majd tízórányi megfeszített munkával kiemelték a Hableányt a Dunából /Fotó: Koncz Márton
Közel két héttel a tragédia után majd tízórányi megfeszített munkával kiemelték a Hableányt a Dunából

Fotó: Koncz Márton
 
 
A Hableányt letaroló Viking Sigyn kapitányának látnia kellett az előtte haladó városnéző hajót, kormányállásának vészjelző rendszere pedig másfél perccel az ütközés előtt hangjelzést adott le a másik hajó túlzott közelségéről, de erre sem reagált senki - vagyis a Viking valószínűleg nem jelezte, hogy előzni akar. Az elkészült szakértői vélemény szerint ugyanakkor a Hableány is mulasztott: 
 
nem adott le öt rövid hangjelzést, hogy nem lehet megelőzni.
 
A hajózási szabályok szerint egy hajónak ugyanis akkor is jeleznie kell, ha látja, hogy meg akarják előzni, de arról nem értesítették.
 
Május 29-én hét másodperc alatt süllyesztette el a Viking Sigyn szállodahajó a Hableányt a budapesti Margit híd alatt, majd - csak úgy, mint a nyomában érkező másik Viking-szállodahajó - egyszerűen továbbment a helyszínről. A magyar polgári hajózás történetének legsúlyosabb balesetében 28-an meghaltak, köztük a Hableány két fős személyzete és 26 dél-koreai turista. A 26. áldozat testét még mindig keresik. A balesetet heten élték túl.
 
mti.hu