Kétnapos ülést kezd a parlament, felszólal az ukrán nemzetiségi szószóló

2022.06.07 06:16

A 13 órakor kezdődő ülés elején napirend előtti felszólalások hangzanak el; ötperces időkeretben szót kap Grexa Liliána ukrán nemzetiségi szószóló is.

 
A napirend elfogadása után az interpellációk következnek, majd az azonnali kérdések és válaszok, valamint a kérdések hangzanak el.
 
A parlament tárgyalja azt a nemzetközi szerződést, amelynek révén az uniós taggá vált Horvátország csatlakozik az EU és Közép-Amerika közötti társuláshoz. Az Országgyűlésnek az erről szóló jegyzőkönyvet ki kell hirdetnie.
 
A napirenden szerepel egy 1988-as, Magyarország és Ausztria közötti beruházásvédelmi megállapodás megszüntetése is. Ennek indoka az uniós jognak történő megfelelés, mivel az unió bírósága szerint az EU-n belüli kétoldalú beruházási megállapodásokban szereplő választottbírósági kikötések aláássák az uniós szerződések által biztosított jogorvoslati rendszert.
 
A héten dönthet a parlament a háborús veszélyhelyzet meghosszabbításáról. Ahhoz, hogy ez tartósan fennmaradjon, nem elég a kormánydöntés, egy törvényt is kell róla hozni. Ezt a javaslatot terjesztette most a kormány a parlament elé.
 
A törvényjavaslat felsorolja azt az összesen 37 korábbi veszélyhelyzeti kormánydöntést is, amelyet többségében május 26-i rendeletében az Orbán-kormány már meghosszabbított, de ezt is jóvá kell hagyniuk utólag a képviselőknek.
 
Ezek közt van az, amelyik a rögzített árú, 480 forintos üzemanyagokról vagy éppen a továbbra is hatósági áras élelmiszerekről szól, mint például a csirke far-hát és étolaj.
 
mti.hu