Kétszáz diósgyőri háborús hősre emlékeztek a Táncsics téren

2015.09.27 18:11

Az első világháborúban hősi halált halt több mint kétszáz diósgyőriről emlékeztek meg vasárnap a Táncsics téren. Az ott állított szobor talapzatán mindannyiuk neve olvasható.

A Vitézi Rend Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Törzskapitánysága szervezte a megemlékezést azokról a diósgyőri hősökről, akik az első világháborúban vesztették életüket. A rendezvényen beszédet mondott Péterné Szűcs Katalin református lelkész és Mikolai Vince római katolikus főesperes.

    fotó:Juhász Ákos

– Nincsenek személyes emlékeink az első világháborúról – mondta a főesperes –, csak a történelemkönyvekből ismerhetjük a borzalmait. De egy háború szörnyűségeit napjainkban a migránsok arcáról olvashatjuk le, akik Szíriából menekültek idáig egy jobb élet reményében. Kérdés, hogy tudunk-e tanulni ezekből az eseményekből? A megemlékezésen túl ugyanis ez a legfontosabb. Mindannyian Isten teremtményei vagyunk, egyikünk sem különb a másiknál. Ezért mondta Ferenc pápa New Yorkban, hogy tudni kell megbecsülni a különbözőségeket egymás mellett élve is.

Majd az emlékezők visszatekintettek arra, hogy az első világháború nagy áldozatot követelt a magyar nemzettől. Elhangzott az is, hogy a több mint kétszáz diósgyőri katona az utolsó pillanatig kitartott, hűséges volt, ezért tartják őket hősöknek. A nyolcvanhét éve a Táncsics téren állított szobron mindegyikük neve olvasható.

minap.hu