Kettős élelmiszerminőség: most kiderül, mivel etetnek minket a multik

2019.10.27 21:03

Újabb ellenőrzést indít az agrártárca az eltérő minőségű élelmiszerek ügyében - értesült a Magyar Nemzet. A vizsgálatban három országban összesen 280 termék összetételét és minőségét vizsgálják.

 

Az előző évek vizsgálatai bebizonyították, hogy különböző országokban eltérő minőségben kerülnek a piacra ugyanazok a termékek, most azonban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal újabb vizsgálatot indít. A projekt három évig tart majd, és mind laboratóriumi, mind érzékszervi vizsgálatoknak is alávetik majd a termékeket.
 
Két éve Magyarország és Szlovákia kezdeményezte a vizsgálatokat, ahol fény is derült rá, hogy egyes vállalatok valóban eltérő minőségű élelmiszert forgalmaznak a különféle országokban. A Európai Bizottság akkor módosította az irányelvet, így hatékonyabban fel lehet lépni a termékek kettős mércéjével szemben.
 
A módosítás alapján az emberek megtévesztésének minősül, ha a gyártók eltérő összetételű termékeket azonosként hoznak forgalomba a közösség egyes tagállamaiban. Természetesen lehetnek olyan okok, amelyek indokolttá tesznek különbségeket az egyes piacokra kerülő áruk összetevői között, ugyanakkor ezt minden esetben fel kell tüntetni a csomagoláson is.
 
Közben elkezdődött egy európai uniós vizsgálatsorozat is, amelynek finanszírozására Brüsszel mintegy egymillió eurót biztosított. Az ellenőrzések első eredményeit a jövő évben ismerhetik meg a fogyasztók. Ha a vizsgálatok bebizonyítják az eltérő minőséget, az a hazai szabályozásban is okozhat változást, ahogy az Csehországban vagy Romániában történt.
 
A minisztérium szerint ugyanakkor a gyártók gyakorlatának megváltoztatása mellett a szemléletformálásra is nagy hangsúlyt kell fektetni, hiszen maguk a vásárlók döntenek arról, hogy végül milyen terméket emelnek le a polcról.
 
penzcentrum.hu