Kezdődhet a harc! Itt a legtöbb a szúnyog az országban!

2016.06.26 17:30

Beköszöntött a nyár, ám az öröm mégsem felhőtlen: megszaporodott a számuk az egyik legtöbb bosszúságot okozó rovaroknak, a szúnyogoknak.

Mivel a hőmérséklet kedvezően alakul a mini vámpírként is emlegetett moszkitók számára, minden bizonnyal rengeteget vakarózhatunk még miattuk az idén.

Így nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mi csalogatja őket, illetve azzal, hogyan lehet megelőzni a szúnyogcsípést.

– Ez esetében nem csípésről, inkább szúrásról beszélhetünk, hiszen olyan szájszervük van, amellyel a bőrfelület legvékonyabb részét át tudja szúrni azért, hogy a vérből megfelelő tápanyagot nyerjenek az utódláshoz – magyarázta Sár József entomológus, akitől megtudtuk, a viszkető érzést egy véroldó szer okozza, amelyet a szúnyog fecskendez a bőr alá, mielőtt vérünket venné.

Annak ellenére, hogy sokan nem gondolnák, de az aprócska vérszívó amilyen kicsi, legalább annyira veszélyes állat. Mivel emberről emberre száll, így – szerencsére Magyarországon ez nem jellemző – súlyos betegségeket terjeszthet.

– Maláriát, sárgalázat, dengue-lázat is okozhatnak, ám ezektől egyelőre csak a trópusi országokban kell tartani – mondta a szakember, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a globális felmelegedés miatt több évtizedes távlatban számítani kell arra, hogy újabb, déli fajok jelenhetnek meg hazánkban. Így tehát egyelőre itthon a kellemetlen viszketés miatt érdemes megelőzni a csípős találkozást.

A szúnyogok egy tévhittel ellentétben nem fényre, hanem a test melegére, illetve a kilégzéskor felszabaduló szén-dioxidra gyűlnek. Azt, hogy milyen kívánatos számukra valaki, egy édes parfüm és az izzadás mértéke is befolyásolhatja, tehát érdemes letusolni, mielőtt a szabadba indulna valaki. – Bár évente repülőgépből permeteznek szúnyogok ellen fejlesztett – emberre ártalmatlan – permetszert, ezek valójában nem irtják, csak ideiglenesen ritkítják a szúnyogok számát. Ám szúrásuk egy jó sprével vagy a külföldön már használatos, ágy köré tehető éjszakai szúnyoghálóval elkerülhető – tanácsolta a rovarszakértő.

blikk.hu