Kezdődhet a nyugdíjasok rohama, hosszú sorok az orvosnál

2015.11.09 05:29

A legtöbb háziorvosnál már igényelhető a térítésmentes influenza elleni védőoltás - tudta meg a Pénzcentrum. Ingyenesen a veszélyeztetett csoportba tartozók kaphatják meg, a többieknek 2-4 ezer forintba fog kerülni az oltás, de a beadatásért az oltó-, illetve háziorvos sem kérhet pénzt.

A legtöbb háziorvosnál már elérhető az ingyenes influenza elleni védőoltás - értesült a Pénzcentrum. Az előző évekhez hasonlóan 1,3 millió adag influenza elleni oltóanyag lesz térítésmentesen elérhető. A szezonális influenza elleni védőoltást ingyenesen a rizikócsoportokba tartozók kaphatják meg.

Kik kaphatják ingyen?
Fokozottan veszélyeztetett csoportba tartoznak a krónikus betegségben szenvedők, az egészségügyi- és szociális intézményben dolgozók és a kismamák. Továbbá újdonságnak számít, hogy míg az elmúlt években a 65 év felettiek, az előző szezontól már 60 éves kor felett jár ingyenesen a védőoltás - ők a háziorvosuktól kérhetik a vakcinát. Azok, akik pedig nem tartoznak egyik veszélyeztetett csoportba sem, recept ellenében bármelyik gyógyszertárban megvásárolhatják a védőoltást, amiért körülbelül 2-4 ezer forintot kell fizetniük.
Fontos tudni, hogy a szezonális influenza elleni védőoltás BEADATÁSÉRT az oltó-, illetve háziorvos egyik esetben sem kérhet pénzt.

Az előző szezonban egyébként a 60 éven felüliek körében kevesen kérték a térítésmentes védőoltást, de ezen az arányon mindenképpen javítani szeretnének, hiszen az oltóanyaggal nemcsak a járványt lehet megelőzni, hanem a súlyos szövődményeket is - ismertette korábban az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) háttérbeszélgetés Jankovics István, az (OEK) főorvosa.

 

Érdemes felkészülni
Magyarországon jelentős járvány volt a 2014/2015-ös, több 500 ezren fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz, amelyhez hasonló megbetegedésszám az elmúlt tíz évben nem fordult elő. A kimutatások szerint 13 európai országban tapasztaltak 80 százalékkal több halálozást azokban a hetekben, amikor a legmagasabb volt az influenza aktivitása. Magyarországon hatezerrel többen haltak meg az influenzaszezon négy hónapja alatt, és a halálesetek közvetetten az influenzára vezethetők vissza - mondta el a háttérbeszélgetésen, Dr. Csohán Ágnes, osztályvezető főorvos (OEK).

 

Hogyan ismerhetjük fel?
Az influenza hirtelen kezdődik, a leggyakrabban észlelt tünetei közé tartozik a magas láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, izomfájdalom, fejfájás, fáradékonyság. Az idősebbeknél vagy az immunhiányos betegeknél esetenként az is előfordulhat, hogy nem jelentkezik láz. A légúti tünetek mellett pedig néha gyomor- bélrendszeri panaszok is előfordulhatnak. Ilyen lehet a hasmenés, hányinger vagy a hányás.
A betegség lappangási ideje általában 1-4 nap, maximum 7 nap.
Mi a teendő, ha az influenza tüneteit észleljük magunkon?

A legfontosabb, amint az influenza tüneteit észleljük magunkon, akkor maradjunk otthon és igyunk nagyon sok folyadékot és szükség esetén csillapítsuk a lázat. Amennyiben kónikus betegségben szenvedünk, vagy hirtelen rosszabbodni kezd az állapotunk, vagy szövődmények lépnek fel, akkor vegyük fel a kapcsolatot a háziorvossal, gyermekorvossal. Ekkor ugyanis az orvos dönthet a megfelelő kezelésről és az esetleges korházi beutalásról. Ilyenkor pedig fokozottan figyeljünk a higiénés szabályok betartására.
Hogyan védekezhetünk?

A fertőzés esélye csökkenthető, ha elkerüljük a zsúfolt helyeket és betartjuk az általános személyi higiénés szabályokat, ezek a következők:

-    Köhögéskor, vagy tüsszentéskor tartsunk zsebkendőt a szánk, orrunk elé

-    Használat után a zsebkendőt dobjuk ki

-    Gyakran mossunk kezet meleg vízzel és szappannal

-    Influenzajárvány idején kerüljük a szokásos üdvözlési formákat (kézfogás, puszi)

-    Szellőztessünk gyakran

-    Rendszeresen tisztítsuk a gyakran használt, megérintett tárgyainkat

-    Amennyiben az influenza tüneteit észleljük, maradjunk otthon

Az influenza megelőzésének azonban a leghatékonyabb eszköze a védőoltás, melynek beadatásával nem csak magunkat, de a környezetünkben élőket is megvédhetjük. A legmegfelelőbb időpont erre, ha még ősszel kérjük az influenza elleni védőoltást. Az ÁNTSZ azt ajánlja, hogy a legkésőbb decemberig adassuk be a vakcinát, ha hatékonyan szeretnék védekezni a fertőzés ellen, mert a védettség kialakulásához 10-14 nap szükséges.