Kiábrándító képet festett a GKI a magyar gazdaságról

2016.08.22 17:03

Augusztusban idei mélypontjára esett vissza a GKI konjuktúraindexe Magyarországon, jelentősen romlottak júliushoz képest az üzleti és a fogyasztói várakozások is – közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. Augusztusban az üzleti szférán belül mind a négy vizsgált ágazat (ipar, építőipar, kereskedelem, szolgáltatás) kisebb vagy nagyobb mértékben romlott.

Az Európai Unió támogatásával készített felmérés alapján a konjuktúraindex a júliusi 0,0 pontról mínusz 3,9 pontra romlott, az üzleti bizalmi index 5,6 pontról 1,2 –re csökkent. A fogyasztói bizalmi index is több mint 2 ponttal csökkent.

Az ipari bizalmi index 5 ponttal csökkent, értéke lényegében visszatért a májusi szintre. Egyaránt romlott az elmúlt időszaki termelési helyzet megítélése és a közeljövőre vonatkozó termelési kilátás is, valamint kedvezőtlenebbé vált a rendelésállomány és a készletek megítélése is.

    Az építőipari bizalmi index július után augusztusban is csökkent, így a mutató értéke hároméves mélypontra süllyedt. A magasépítő cégek kilátásai romlottak, míg a mélyépítő cégeké javultak.

A kereskedelmi bizalmi index értéke a vizsgált időszakban tovább csökkent, először került negatív tartományba 2013 novembere óta. Az eladási pozíció megítélése stagnáló készletszint mellett az előző hónaphoz hasonlóan, augusztusban is jelentősen romlott, és a rendelések várható alakulását is csökkenés jellemezte.

A szolgáltatói bizalmi index értéke is visszaesett, de még így is meghaladta a májusi-júniusi szinteket. A felmérést megelőző három hónap forgalmának megítélése enyhén romlott, a forgalmi kilátások lényegében nem változtak. A GKI közleménye szerint

    a foglalkoztatási szándék mind a négy ágazatban gyengült, a romlás főként a szolgáltató szektorban volt erőteljes.

A lakosság munkanélküliségtől való félelme kissé mérséklődött. A GKI azt is közölte: az áremelési szándék az iparban és az építőiparban nem változott. A kereskedelemben ez a szándék gyengült, míg a szolgáltatások terén erősödött. A GKI fogyasztói bizalmi index augusztusban ismét gyengült. A lakosság a következő egy évre vonatkozóan saját várható pénzügyi helyzetét, a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlásának lehetőségeit, valamint a várható megtakarítási képességét is az előző hónaphoz képest rosszabbnak ítélte meg.

atv.hu