Kiáltvány a munkásokért

2019.04.12 07:08

A magyar dolgozók védelme és a munkabéke megteremtése a célja az ózdi munkásparlament csütörtökön elfogadott követeléslistájának.

Komjáthi Imre
Fotó: Komjáthi Imre Facebook oldala

 

A munka törvénykönyvének a dolgozók érdekeit szolgáló átírása a végső célja a Magyar Szocialista Párt szervezésében elindult munkásparlament-sorozatnak – mondta el a csütörtök délutáni ózdi találkozó után Komjáthi Imre. A párt alelnöke kiemelte, hogy szakszervezeti tagok és nem szervezett dolgozók is részt vettek a rendezvényen, ahol elfogadtak egy 10+1 pontos felsorolást a dolgozók mainál jobb megbecsülése érdekében. 
 
A Kiáltvány az embert középpontba állító Szociális Európa program megvalósítását sürgeti, az európai minimális bér és nyugdíj bevezetésének fontosságát hangsúlyozza, majd arra hívja fel a magyar munkavállalókat, vegyenek részt az Európai Munka Törvénykönyve kidolgozásában, amely egységesen védené minden munkás jogait és érdekeit. A felhívás emellett a sztrájkjog hazai garantálását is sürgeti.
 
Csatlakozásra szólít fel az Európai Munkaügyi Ügynökséghez, hogy itthon is érvényesüljenek a munkavállalók mobilitásának uniós szabályai, és egy közösségi szintű munkanélküli biztosítási alap létrehozását is felveti, amely nagyobb válságok idején kiegészítené a hazai forrásokat. A nemek közötti egyenlőség hangsúlyozása mellett a Kiáltvány kitér egy uniós akcióterv szükségességére, amely gyermekkortól a munkába állásig kísérné a fiatalok útját.
 
Átlátható és egységes bérrendszert követelnek a közigazgatásban és végül valódi társadalmi párbeszédet, hogy ne lehessen nélkülük dönteni a munkásokat érintő változtatásokról.
 
Komjáthi Imre elmondta, a munkásparlamentek sorozatát ősszel folytatják, de addig is megkezdik a fenti programpontokhoz érkező vélemények jogi feldolgozását, ami később alapja lesz a munkavállalók érdekében kidolgozandó parlamenti javaslatcsomagnak.  
 
nepszava.hu