Kicsavart fák a szélvihar nyomában

2015.04.03 09:24

Országszerte letört fák, leszakadt lemezek és megbontott tetők jelzik a viharos szél nyomát. Csütörtökön összesen 76, a viharral összefüggő riasztáshoz kellett kivonulniuk a szakembereknek. Ma is hideg, szeles időnk lesz.

A fővárosban, Pest megye több településén, a Dunántúlon, az Alföldön és az északkeleti országrészben egyaránt számos viharkárhoz kérték a tűzoltók segítségét - közölte az Origóval Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Csütörtökön összesen 76, a viharral összefüggő riasztáshoz kellett kivonulniuk a szakembereknek.

Fákat csavart ki a szél
Elsősorban leszakadt faágak, kidőlt fák miatt riasztották a hivatásos és az önkormányzati egységeket. amelyek egymás után számolták fel a veszélyes helyzeteket.

Budapesten a Nagykörút több pontján, a Józsefvárosban, Soroksáron és Újpesten is a tetőkről veszélyesen lelógó lemezekhez és kidőlt fákhoz kellett vonulni.
A korlátnak csapta a szél

Vélhetően egy széllökés miatt az útelválasztó korlátoknak ütközött egy teherautó Budapest X. kerületében, a Kőrösi Csoma Sándor úton. A jármű hátsó tengelye kiszakadt. A sofőr nem sérült meg a balesetben, az arra járóknak sem esett bajuk.

Parkoló kocsikra dőlt fák
Pest megyében, Sári közelében villanyvezetékre dőlt egy fa, Albertirsán, Monoron, Gödöllőn és Kókán megdőlt, vagy az útra kidőlt fákat kellett eltávolítani.

Hasonló volt a helyzet az 51-es főúton Kiskunlacházán, itt a fél útpályát le is kellett zárni. Komárom-Esztergom megyében, Tatabányán egy lezuhant fa három parkoló kocsira dőlt, kettőt meg is rongált, Bokod településen pedig egy sorház tetőszigetelését bontotta meg a szél.

A Bács-Kiskun megyei Szabadszálláson rövid ideig az utat zárta el egy fa. Heves megyében, Egerbaktánál a 24-es főút forgalmát lassította az útra zuhant fa, Egerben pedig három letörött fa is akadályozta az autósokat.
Leszakadt molinó

Hajdú-Bihar megyében, Hajdúhadházon a lőtérnél egy bádoglemez lógott, Derecskén lakóház felé dőlt egy fa, Hajdúszoboszlón szintén egy lógó bádoglemez jelentett balesetveszélyt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Nyíregyházán a kutyatelepnél 8-10 méteres fa lehasadt, a Vörösmarty utcában pedig egy leszakadt molinóhoz kellett kivonulni.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint az északnyugati, északi szelet a fővárosban is viharos (akár 70 kilométer/óránál erősebb) széllökések kísérhetik, késő délutánra csendesedhet el a légmozgás.

Citromsárga riasztás van érvényben péntek éjfélig az ország több megyéjében is, főként a nyugati és középső régiókban. Hideg lesz: reggel 0, délután 10 fok körül alakul a hőmérséklet, de a viharos szélben sokkal hidegebbet érzünk majd.
Budapesten is erős szélre kell számítani

Erősen szeles időben ne parkoljunk gépjárművünkkel nagy, idős fák alá, ahol számítani lehet arra, hogy letörik egy faág - figyelmeztet a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Gyalogosként közlekedve is számítsunk a szél által a magasból lesodort, leeső tárgyakra, kisebb-nagyobb faágakra, kerüljük azokat a helyszíneket, ahol ilyen veszélyekkel kell számolni. A viharos időben az állatok viselkedése is kiszámíthatatlanná válik, figyeljünk a háziállatokra!

Az ajtókat, ablakokat gondosan zárjuk be, a párkányokra kihelyezett tárgyakat indokolt eltávolítani, vagy rögzíteni kell.


Hó a sípályákon
A hidegfront és a havazás miatt havasak a sípályák a Kékestetőn, Eplényben és Bánkúton a webkamerák képei szerint, síelni azonban nem lehet rajtuk.

 

Nem kímélte a szomszédokat sem a vihar
A Niklas orkán a hét közepén csapott le Németországra. A Niklas viharciklon kedd délelőtt érte el az orkán erősséget. Az Északi-tenger felől érkezett, a Baltikum felé tartó front az ország teljes területén átvonult.

Az alacsonyan fekvő régiókban 120 kilométer/órás sebességű szél volt, az Alpokban pedig 160 kilométer/órát meghaladó sebességű széllökéseket is mértek.

A ciklon nagy mennyiségű csapadékot hozott magával, sok helyütt esővel, jégesővel érkezett, Berlinben hó is esett.

origo.hu