Kicsi a nyugdíj, torzít a Szlovák állam

2015.02.09 20:09

A szlovák parlament szerdán megszavazta azt a törvényt, amelynek értelmében március 15-étől három hónapon át ismét, immár negyedik alkalommal lehetővé teszik a magán-nyugdíjpénztári tagok számára a kilépést.

A jogszabályt azért tárgyalták sürgősségi eljárásban, mert januárban kiderült, a 2005-ben bevezetett rendszer első ügyfelei a minimálisan előírt 10 év elteltével rendkívül alacsony nyugdíjat kaptak kézhez.

Robert Fico kormányfő újra a második pillért kezdte ostorozni, mondván, a mintegy 1,4 millió tag több mint 50 százalékának nem éri meg a rendszerben maradni.

A Fico-kabinet keményen dolgozott a napjainkban együttesen 6,5 milliárd euró megtakarítást kezelő nyugdíjpénztárak elsorvasztásán, például kilencről négy százalékra csökkentették a járulék mértékét.

Tény, hogy mára kiderült, csak a legalább átlagbért keresők számára kifizetődő a magán-nyugdíjpénztári tagság. Elemzők szerint a magánpénztárból folyósított életjáradékok fokozatosan nőni fognak, azok, akik hosszabb ideig spórolnak, magasabb nyugdíjra számíthatnak. Nem lehet hosszabb távú következtetést levonni a januártól folyósított, mindössze minimális időtartamot, azaz 10 évet pénztártagként eltöltött ügyfelek 15–25 eurós nyugdíjából – ehhez természetesen hozzájön az állami nyugdíj is, ám a két összeg együttesen kisebb, mint ha az érintett maradt volna az állami nyugdíjfolyósítás intézményében.

A pozsonyi INESS gazdaságkutató intézet elemzői szerint az állami nyugdíjpillér átlagbérért dolgozó ügyfele mintegy 114 euróval magasabb nyugdíjat kap (napjainkban 400 euró az átlagos öregségi nyugdíj Szlovákiában), mint amennyi járna, ha a nyugdíjat folyósítót köteleznék a kiegyensúlyozott költségvetésre. Az állam csak idén 1,5 milliárd eurót fordít a biztosító hiányának csökkentésére.

napigazdasag.hu