Kicsit elszámolták: 40 ezer nyugdíjas kéri a pluszpénzt

2015.10.15 19:59

Korábban 20 ezerrel számolt a kormány, azonban egy friss bejelentés szerint kétszer annyian jelentkeztek eddig a hadigondozottak körének kibővítése nyomán járó ellátásért.

Több mint 40 ezren jelentkeztek eddig a hadigondozottak körének kibővítése nyomán járó ellátásért - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára csütörtök reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Kovács Zoltán hozzátette: a járási és a fővárosi kormányhivatalokban benyújtott kérelmek közül mintegy 27 ezret elbíráltak, többen már kapják is az ellátást.

 

Kicsit elszámolták
Az Országgyűlés júniusban fogadta el azt a változtatást, amely a hadigondozási ellátásra jogosultak körét módosítja. A módosítás indoklásában azt írták: az Országgyűlés e törvénnyel is kifejezi, hogy a nemzet elutasítja azt az 1949-ben meghozott politikai döntést, amely az érintetteket megfosztotta ellátásuktól, nem egy esetben elvéve ezzel a méltó emberi élet lehetőségét az özvegyektől és az árváktól.

Akkor azonban a beterjesztők még úgy számoltak, hogy a lépés mintegy 20 ezer embert érint, életkorukból fakadóan legtöbbjük nyugdíjas.

Lázár János miniszter, az egyik előterjesztői expozéjában is azt mondta: a becslések szerint 20 szezer emberről lehet szó, és a törvény hatályát kiterjesztik azokra is, akik 1947-ben elveszítették magyar állampolgárságukat. Megjegyezte, pár ezer embert érinthet a javaslat a határon túl.

Kovács Zoltán a Kossuth Rádióban felidézte: a törvénymódosítás szimbolikusan a második világháború befejezésének 70. évfordulóján lépett hatályba. Azt mondta: a magyar államnak komoly adóssága volt azon hadiözvegyek, illetve hadiárvák iránt, akiktől politikai okból - például mert elesett hozzátartozójuk a keleti fronton harcolt - elvették az őket megillető juttatást - mondta az államtitkár, de hozzátette: olyan is volt, aki soha nem is kapta meg.

A jogosultságot elegendő egy papírral igazolni - ismertette. Ez lehet az egykori ellátás megállapításáról vagy megszüntetéséről szóló nyilatkozat, de más olyan hivatalos dokumentum is, amely igazolja, hogy hozzátartozójuk a második világháborúban harcolt. Kovács Zoltán kitért arra is: vannak akiknek semmilyen papírjuk nincs, de például a közterületi emlékműre fel van vésve hozzátartozójuk neve. Ilyen és ehhez hasonló esetekben a levéltárakban lehet fellelni valamilyen dokumentumot.

A támogatás mértéke - amit a jogosult élete végéig megkap - a hadiárvák esetében a mindenkori minimálnyugdíj 30 százaléka, ez jelenleg 8500 forint. A hadiözvegyeknél az ellátás összege 112 százalék, ami 32 ezer forint.

A támogatás igényelhető
-    a lakóhely szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatalában,
-    külföldön élő és Magyarországon lakóhellyel, tartózkodási hellyel nem rendelkező kérelmező esetében Budapest Főváros Kormányhivatalánál.

Mivel lehet igazolni, hogy jogosultak vagyunk?
Az eljárás során a jogosultság hadi eredetét egykorú
-    szolgálati,
-    katonai,
-    kórházi iratokkal
-    hatósági igazolásokkal (például halotti anyakönyvi kivonattal),
-    ezek hiányában más hitelt érdemlő módon - például vöröskeresztes papírokkal - kell igazolni.

A járási hivatalban megvizsgálják ezeket a papírokat, és döntenek a jogosultságról.

penzcentrum.hu