Kiderült a boltosok nagy trükkje: ide rejtik az olcsóbb élelmiszereket

2017.11.13 18:02

Ha te is mindenféle stratégia nélkül indulsz neki a heti nagy bevásárlásnak, azt hosszú távon igencsak megsínyli a pénztárcád. A mindenképpen szükségesnél ugyanis jóval többet költhetsz el vásásrlásra, ha csak vaktában vásárolsz. Mutatunk néhány spórolós tippet, amelyekkel érdemes tisztában lenni a karácsonyi bevásárlás előtt.

 
Amennyiben nálad is úgy kezdődik a bevásárlás folyamata, hogy kiürült a hűtőd és ezért elindulsz azt feltölteni a boltba, akkor bizony jelentősen többe kerül számodra az élelmiszerek megvásárlása, mintha odafigyelnél néhány apróságra. 
 
Az év vége felé ezek a trükkök ráadásul felértékelődnek, hisz az ünnepekre készülve sokan többet vásárolnak, mint az év többi részében. Nézzük, mire figyelj oda mostantól!
 
Készíts listát!
 
Ehhez viszont arra van szükség, hogy tudd, nagyjából mit akarsz enni a héten. Ha van egy ilyen terved, akkor céltudatosan fogod a hozzávalókat megvenni, és nem lődörögve dobálsz majd be olyan dolgokat a bevásárlókocsidba, amiket azután majd soha nem fogyasztasz el.
 
Ne menj éhesen boltba!
 
Ha éhesen mész boltba, egy csomó mindent megkívánsz, amit utána meg sem eszel, vagy amire igazából semmi szükséged. Ennek megfelelően, bevásárlás előtt mindig egyél valamit, és ha még egy rágót is bekapsz, amikor bemész a boltba, kisebb eséllyel válsz áldozatává a boltok szagmarketingjének (igen, ilyen is van).
 
Használd a kuponokat, akciós újságokat!
 
Nem azt javasoljuk, hogy kuponhajhászként éld mostantól az életed, de érdemes átlapozni a különböző akciós újságokat és kuponos füzeteket, de érdemes hetente 5-10 percet eltölteni azzal, hogy megnézed, hol, mit árulnak kedvezménnyel. Ez alapján lehet, hogy több boltba kell menj, hogy mindened meglegyen, de cserébe pénzt spórolhatsz.
 
Ha akciós újságokról van szó, akkor ráadásul nem is kell arra várni, hogy bedobják azokat a postaládádba, a Pénzcentrum akciós aloldalán megtalálod számtalan nagy áruházlánc aktuális újságjait.
 
Ezeket a termékeket vedd nagy tételben, nagy kiszerelésben!
 
Ha nem romlandó dolgokról van szó, akkor érdemes mindig nagy tételben vásárolni, hosszú távon jelentős összeget takaríthatsz meg, mintha mindig csak annyit veszel a WC-papírból vagy szalvétából, amennyi egy-két hét alatt elfogy. Ugyanez igaz a hosszú lejáratú élelmiszerekre is, mint például az ásvány víz.
 
Ezeket a termékeket NE vedd nagy tételben, nagy kiszerelésben!
 
Nem szabad ugyanakkor átesni a ló túloldalára! Ha úgysem eszel meg egy kiló Nutellát a szavatossági időn belül, akkor nem elég belőle a kisebb a verzió? Természetesen ez nemcsak a mogyorókrémre igaz, hanem néhány tejféleségre és egyéb, a felbontástól számítva viszonylag rövid időn belül megromló termékre is. Ráadásul, már az sem igaz, hogy minden termék olcsóbb lenne nagy tételben: mindenképpen nézd meg az egység árat is, vásárlás előtt.
 
Ne csak márkásat vegyél!
 
Aki próbálta már az áruházak saját márkás kóláit, az tudja, hogy bizonyos márkanevek nem helyettesíthetők, de ez nem igaz mindenre. Nedves WC-papírból vagy papírzsebkendőből például nyugodtan próbálj ki olyat is, aminek nem ismered a nevét, jelentősen olcsóbbak lehetnek.
 
Légy tisztában az árakkal!
 
Teszt: mennyibe kerül egy kiló padlizsán? És egy kiló krumpli? Ha nem tudod, hogy mennyibe kerülnek általában az általad fogyasztott termékek, hogy ítéled majd meg, hogy egy akció tényleg jó üzlet-e neked is?
 
Ne csak szemmagasságban figyeld a termékeket!
Az olcsóbb termékek általában az alsóbb polcokra kerülnek, mert egy átlagos vásárló inkább szemmagasságban vagy felette néz körül. Ne légy madár, mostantól vásárlás közben te is döntsd meg lefelé a fejedet!
 
penzcentrum.hu