Kiderült a nagy bolti trükk: így vásárolnak zöldséget, gyümölcsöt a legélelmesebb magyarok

2021.07.21 15:43

A legjobb az lenne, ha minden gyümölcsöt és zöldséget a termelőktől tudnánk beszerezni, de ez sokak számára csak utópia: a magyarok jelentős százaléka a nagyobb boltok, hipermarketek polcairól szerzi be az élelmiszereket. Mutatunk pár tippet, hogy a legtöbbet és a legjobbat kihozhasd az áruházi gyümölcs- és zöldségvásárlásból.

illusztráció
 
Bár a legjobb lenne minden gyümölcsöt és zöldséget a termelői piacon vásárolni, de legyünk őszinték, általában a nagyobb boltok polcainál próbáljuk kiválogatni, mit érdemes megvenni. Mutatunk néhány tippet, hogy a legtöbbet és a legjobbat kihozhasd az áruházi gyümölcs- és zöldségvásárlásból.
 
Válassz szezonális termékeket
 
Valószínűleg hallottál már arról, hogy a gyümölcsök és a zöldségek akkor a legfinomabbak, amikor épp szezonjuk van, de mindemellett akkor a legolcsóbbak is! Ez azért van így, mert amikor egy közeli gazdaságban szüretelnek, sokkal kevesebbe kerül a szállítás. Amikor egyes gyümölcsökből, zöldségekből a termés különösen jó, akkor számíthatsz komolyabb árengedményekre is, mivel a boltok megpróbálnak megszabadulni a termékektől, mielőtt megromlanak.
 
A mérleg nem csal!
 
Ha olyan terméket vásárolsz, amelyet nem kilóra, hanem darabonként áraznak (például fejes salátát, citromot), használd ki a bolti mérleget, válaszd ki a legnehezebb darabára terméket - így biztos lehetsz benne, hogy a legtöbbet kapod a pénzedért. Ugyanez igaz az előre csomagolt, zacskós zöldségekre, gyümölcsökre is: mérd le a sárgarépával, almával és burgonyával tömött zacskókat, hogy kiderüljön, melyik a legjobb ár-érték arányú - így  azt is ellenőrizheted, tényleg akkora mennyiség van-e a csomagban, amennyi rá van írva.
 
Itt a nagy kukorica-trükk
 
Amikor a szupermarketek rekeszeiben magasra halmozott kukoricát kínálnak, mindig a kupac tetején lévőket érdemes megvenni. Hogy miért? Minél melegebb van, a kukorica annál hamarabb elveszíti édeskés ízét. Míg a halom tetején lévő zöldségek nincsenek kitéve nagyobb hőhatásnak, a lentebbi kukoricáknál már nincs szellőzés.
 
Kerüld a felfújódott zacsikat
 
Amikor az előre csomagolt, zacskós saláták között válogatsz, válaszd a legvékonyabb csomagolásút. A saláta ugyanis érés közben gázt bocsát ki, és a felfújódott zacskó azt jelenti, hogy hosszabb ideig állt a polcon, gyorsabban megromlik majd otthon.
 
Kerüld a fehér tetejű epret, citrusfélékből a kicsiket
 
Ha epret vásárolsz, kerüld azokat, amelyeknek fehér a teteje a szárukhoz közel. Ez annak a jele, hogy érés előtt szedték le, nem lesz olyan finom. Amikor lime-ot vagy citromot válogatsz, vedd meg a legnagyobbat, amit találsz. Ezek általában édesebbek, mint kisebbek.
 
Ezeket a fagyasztott zöldségeket kerüld el
 
Ha a mélyhűtőkből vásárolsz, kerüld az olyan fagyasztott zöldségeket, gyümölcsöket, amelynek a csomagolásán jegesedés van. Ez annak a jele, hogy a mélyhűtött élelmiszer egyszer már felolvadt és újra megfagyott, mindezért a nedvesség egy része már elveszett belőle.
 
penzcentrum.hu