Kiderült a nyugdíjfolyósító "átka" - ez bizony nagy teher

2017.12.09 13:22

Gyorsabb lehet mindenféle nyugdíjügyintézés, de ehhez előbb digitalizálni kell több tízmillió iratot, hiszen a papírdokumentumok mozgatása, kezelése komoly terhelést jelent. Az első lépések már megtörténtek, november végén jelent meg a közbeszerzési eredményhirdetés - értesült a 24.hu.

 

A feladat 80 millió darab (+ 25 százalék opcionális lehetőség) különböző méretű kétoldalas dokumentum digitalizálása. Ezt fogja elvégezni a nyertes, a Gamax Informatikai és Munkaerő-kölcsönző Kft. nettó 688 millió forintért a Magyar Államkincstárba (MÁK) beolvadt Országos Nyugdíjfolyósítási Főigazgatóság (ONYF) számára.
 
Ezek az iratok nyugellátásban részesülő mintegy 2,7 millió ügyfél teljes nyugdíjas életútja alatt keletkező papírokat, illetve a folyósításhoz kapcsolódó iratanyagokat tartalmazzák. Az iratok között találhatóak a folyósítás pénzügyi folyamataival kapcsolatos eredeti dokumentumok is - tudta meg a portál a MÁK Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól. Ezek a dokumentumok jelenleg az irattári polcokon 30 kilométert foglalnak el.
 
Évente több mint egymillió iratot kell megmozgatni
 
Az eredeti ügyiratok őrzését és visszakereshetőségét hosszú ideig, gyakran 30-40 éven keresztül kell biztosítani, de a napi ügyintézéshez, a nyugdíjak folyósításával kapcsolatos ügyintézéshez is szükség van ezekre az iratokra.
 
Ehhez éves szinten több mint 1 millió, naponta pedig 4000-5000 ügyiratot kell irattárakból az ügyintézők számára biztosítani, vagy ezekből más szervezet számára adatot szolgáltatni. Ilyen tömegű dokumentum hivatalon belüli mozgatása jelentős időt és munkaerő-ráfordítást igényel.
 
A friss adatokat ugyanakkor már digitalizálva viszik fel.
 
K. Kiss Gergely
napi.hu