Kiderült: ennyivel nő Medveczky Ilona nyugdíja

2015.07.24 14:21

Nemrég szuperalacsony nyugdíjáról vallott az ismert táncművész, Medveczky Ilona. Kiszámoltuk, mennyivel kap többet jövőre, a nyugdíjemelés után.

Elkeseríti Magyarország jelenlegi helyzete, ezért, ha nem muszáj, ki sem teszi a lábát az utcára Medveczky Ilona. Mint arról a Borsnak mesélt, néhány barátja mellett kutyáival beszélget csak leginkább a nagy múltú revüművésznő. Bevallása szerint gyógyír lehetne fájdalmaira egy társ, illetve egy régóta áhított elismerés, a Kossuth-díj.

A legendás táncművész szerint "az állam szégyene" az hogy milyen kevés nyugdíjat kap.

Egész pontosan 67 800 forint a nyugdíjam, de én ne panaszkodjak, amíg van fedél a fejem felett, és van mit ennem, amit ingyen küld egy ételfutár-szolgálat. Én nagyon spórolós vagyok, mindig is az voltam, addig nyújtózkodom, ameddig a takaróm ér - mondta.

A Pénzcentrum számításai szerint Medveczky Ilonának 1 084 forinttal nő a nyugdíja jövőre.

1,6 százalékkal nőnek ugyanis a nyugdíjak jövőre - jelentette be júniusban Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter. Számításaink szerint lesz olyan, aki mindössze 800 forinttal kap majd többet - luxusnyugdíjasoknak azonban szép összeget jelent az emelés.

A nyugdíjak az inflációs előrejelzésnek megfelelően nőhetnek (tehát gyakorlatilag annyival, amekkora inflációval számol a kormány jövőre - az elemzők inkább 2 százalékra teszik.

Magyarországon a jelenlegi szabályok értelmében a nyugdíjakat minden év január hónapjától az emelés évére tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő mértékben kell emelni. Ezt hívjuk inflációkövető emelésnek. (Az infláció a pénz vásárlóerejének romlását jelenti).

Az átlagos öregségi nyugdíj összege 117 ezer forint volt az idei év elején. Ez tehát azt jelenti, hogy az átlagos nyugdíj mintegy 2 ezer forinttal fog nőni.

A nyugdíjasok többségének (54%) folyósított ellátás összege még a 117 ezer forintos átlagot sem éri el: több mint 1 millióan vannak, akiknek 50 és 99 ezer forint közötti nyugdíjból kell havonta megélniük.

Ha valakinek 50 ezer forint a nyugdíja, valószínűleg mérsékelten örül annak, hogy jövőre 800 forinttal kap többet. Ma Magyarországon a nyugdíjrekorder 1 308 565 forintot kap havonta - tudta meg a Pénzcentrum az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól (ONYF). (Általában magas nyugdíjhoz azok juthatnak, akik az életpályájuk alatt rendszerint magas jövedelemmel voltak bejelentve, és a nyugdíjkorhatárhoz képest jóval később például 75-80 évesen mentek nyugdíjba.)

Számításaink szerint a csúcsnyugdíjas az emelés után 1 329 502 forintot kaphat majd havonta.

penzcentrum.hu