Kiderült, mikor kezdődik itthon a negyedik hullám

2021.07.29 11:25

Egy hónap múlva érkezik Magyarországra a koronavírus-járvány negyedik hulláma, amelyet az iskolakezdés csak súlyosbíthat. A korlátozások elkerülhetetlenek lesznek – prognosztizálta Vattay Gábor járványelemző.

 
A szakember szerint az augusztus 20-ai hosszú hétvégével várható a koronavírus-fertőzések megugrása, ahogy tavaly is volt. Hozzátette, Magyarországon 15 naponként duplázódik az új esetek száma – idézi a Népszavát a napi.hu. Az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője ezt azzal példázta, hogy míg kéthete a napi esetszám 40 körül volt, most már 80 körül alakul. Azt mondta, augusztus 20-a környékén már 250 eset várható az előzetes számításokat figyelembe véve.
 
Külföldi példákat elemezve az látszik, hogy a delta varián a tömegrendezvényeken terjed, valamint az iskolákban. Amint a hatóságok korlátozták a szórakozóhelyeket, a járványadatok azonnal javuló tendenciát mutattak. És ugyanez érvényes az iskolákra is. Ahogy beköszöntött a nyári szünet, alábbhagyott a járvány intenzitása.
 
Ezekből arra lehet következtetni, hogy az iskolák megnyitásával szeptember közepére már sokezres napi esetszámok lehetnek.
 
forrás: nepszava.hu / napi.hu