Kiderült, miről egyeztetett Orbán Viktor a kínai elnökkel

2021.05.02 08:45

Orbán Viktor csütörtökön telefonbeszélgetést tartott a kínai elnökkel, a magyar miniszterelnök Hszi Csin-pinggel többek között a koronavírus-vakcinákról, a járványkezelésről és a Budapest-Belgrád vasútvonalról egyeztetett, írja a Global Times a Hszinhua hírügynökségre hivatkozva.

Fotó: VCG

Hszi Csin-ping kínai elnök csütörtökön Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésében kijelentette, hogy Kína kész tovább erősíteni az oltóanyagokkal kapcsolatos együttműködést Magyarországgal, és szilárdan tartja magát ahhoz az ígéretéhez, hogy az oltóanyagokat globális közjóvá teszi.
 
A Hszinhua hírügynökség szerint Hszi elmondta, hogy a koronavírus-járvány kitörése óta Kína és Magyarország támogatta egymást, és jó együttműködést folytatott a járvány megelőzése és ellenőrzése, a munka és a termelés újraindítása terén. Különösen a vakcinák terén folytatott szoros együttműködést a két ország, ami a kölcsönös politikai bizalom magas szintjét mutatja, és a kétoldalú kapcsolatokat rugalmasabbá és dinamikusabbá teszi, mondta Hszi.
 
Kína nagyra értékeli Magyarország szilárd Kína-barát politikáját, valamint jelentős hozzájárulását a Kína és a kelet-közép-európai országok közötti együttműködés előmozdításához, valamint a Kína és Európa közötti kapcsolatok érdekeinek védelméhez, emelte ki a kínai elnök.
 
Hszi elmondta, hogy Kína kész folytatni a stratégiai kommunikációt Magyarországgal, megszilárdítani a kölcsönös politikai bizalmat, megerősíteni az együttműködést különböző területeken, például a Budapest-Belgrád vasútvonal építése terén, közösen megbirkózni a kockázatokkal és kihívásokkal, és a két ország népeinek jobb érdekeit szolgáló átfogó kínai-magyar stratégiai partnerség új fejlődését előmozdítani.
 
Hszi Csin-ping kínai államfő (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Pekingben 2019. április 25-én
 
Fotó: Szecsődi Balázs /mti.hu / Miniszterelnöki Sajtóiroda
 
A közelmúltban tartott Kína-KKE csúcstalálkozót idézve, amely fontos terveket és iránymutatásokat fogalmazott meg az együttműködési mechanizmusra vonatkozóan, Hszi kijelentette, hogy Kína kész együttműködni Magyarországgal és más országokkal abban, hogy előmozdítsák a Kína-KKE együttműködést.
 
Orbán Viktor köszönetet mondott Kína támogatásáért a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, és megjegyezte, hogy Magyarország kész együttműködni Kínával a vakcinákkal kapcsolatos együttműködés megerősítése érdekében.
 
A magyar miniszterelnök elmondta, hogy Magyarország nagy jelentőséget tulajdonít a Kínával fenntartott kapcsolatainak, és örömmel látja, hogy a kétoldalú kereskedelem a világjárvány ellenére növekedett. Magyarország üdvözli, hogy több kínai vállalkozás fektessen be Magyarországon, és jó üzleti környezetet biztosít a vállalkozások számára. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy Magyarország Kínával együttműködve elő fogja mozdítani a Budapest-Belgrád vasútvonal építését, és aktív szerepet fog játszani a Kína és a KKE országok közötti együttműködés előmozdításában.
 
forrás: globaltimes.cn / portfolio.hu