Kifakadtak a nyugdíjasok: ezért árulják fillérekért a rezsiutalványt a neten

2019.09.19 06:02

Rengeteg nyugdíjas még mindig nincs tisztában, hogyan is kell felhasználni a rezsiutalványokat: sok a félreértés, a félinformáció. A felmerülő technikai kérdések megoldásában szeretnénk segíteni.

 
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hollik István kormányszóvivő az augusztus 23-i kormányinfón jelentették be, hogy az idei évben 9000 forint rezsiutalványt kapnak a nyugdíjasok szeptember 30-ig. A háromszor háromezer forintos utalványt március végéig lehet felhasználni. 
 
Az első kézbesítésektől számított 2. héten már megjelentek az utalványok az apróhirdetési oldalakon, azaz a jogosultak olykor féláron elkezdték árulni őket. De vajon mi lehet ennek az oka? Ennek járt utána a Pénzcentrum. Még a mai napon is lehet találni az interneten eladó rezsiutalványokat, jellemzően 6 -7 ezer forintért árulják a tulajdonosaik. Kíváncsiak voltunk az okokra, hogy egészen pontosan miért válnának meg a jogosultak az utalványoktól, még akár olcsóbban is, ezért feltettük a kérdést nyugdíjasokat tömörítő csoportokban. 
Záporoztak a válaszok.
 
Nem csekken fizetem a rezsit
 
Több hozzászóló is jelezte, hogy nem készpénzzel egyenlíti ki a rezsit, hanem átutalással, csoportos beszedési megbízással, és sokan közülük nem tudják, ilyenkor mi a teendő.
 
Amennyiben az ügyfél nem csekken szokta fizetni számláit, vagy a rezsiutalvány névértékénél alacsonyabb összegű csekkje van, az NKM ügyfélszolgálatától telefonon, vagy e-mailben egyedi csekket kérhet pl. 9 ezer, vagy - nyugdíjas házaspár esetén összevontan - akár 18 ezer forintról. A csekk befizetésével az összeg az ügyfél szerződéses folyószámlájára kerül, és amíg el nem fogy, az NKM nem küld számára fizetendő számlát.
 
Albérletben lakom
 
Sokan írták, hogy minden rendben ment, már fel is használták, ám akadtak bőven, akiknek technikai problémái adódtak. Az egyik legelső hozzászólás ez volt: "Albérletben lakom. Nincs semmi a nevemen. Akkor mit csináljak?"
 
Akik albérletben laknak, maguk fizetik a számlákat, ebben az esetben ugyanúgy kell eljárni, mint saját tulajdonban, hiszen az utalványok nem névreszólóak: tehát csekkes fizetés esetén a postára kell vinni, átutalás esetén pedig a szolgáltatónál kell jelentkezni.
 
Más a helyzet, ha a főbérlő intézi a befizetéseket, ebben az esetben neki kell jelezni, kaptunk utalványt, használja fel és számítsa be a lakbérbe. Kötelezni persze nem lehet rá.
 
Utazni kell az utalvánnyal
 
"Aki utalással fizet, fél napot ülhet az ügyfélszolgálaton, hogy jóvá írják neki. Nekem nem éri meg a városba ezért beutazni kifizetni a buszjegyet oda és vissza, sőt a helyi járaton is utaznom kellene. Elektronikus úton nem lehet beváltani sajnos."
 
"Sokan nem tudják felhasználni, akár csak egészségügyi gondok miatt sem tud menni ügyet intézni" - jött egy másik hozzászólás.
 
Csekket nem csak személyesen, hanem online regisztrációt követően, sőt emailen és telefonon is lehet igényelni. És igen a csekkel el kell menni a legközelebbi postára és az utalvánnyal lehet befizetni.
 

Nem tudom felhasználni márciusig
 
Az egyik hozzászóló arról panaszkodott, hogy mivel panelban lakik, gázátalányt fizet, villanyszámlát pedig kéthavonta, ezért kettejük 18 ezer forintnyi utalványát nem fogják tudni teljes egészében felhasználni.
 
Fontos tudni, hogy vízdíjat nem lehet kiegyenlíteni az utalvánnyal, csak gázt vagy áramot (tehát a Díjbeszedővel kapcsolatban álló NKM Energia, E.On, és Elmű-Émász ügyfeleitől fogadják el). Ám a szolgáltatónál igényelt csekken be lehet fizetni az adott folyószámlára, akár több helyre is, és ebben az esetben amíg az tart, nem kell rezsit fizetni.
 
Tanyán élek
 
Érkezett olyan hozzászólás is, hogy vannak, akik tanyán élnek, vagy olyan körülmények között, ahol nincs villany vagy gáz bevezetve, ők ezekkel az utalványokkal nem tudnak mit kezdeni. Ők szintén átadhatják egy családtagnak, ismerősnek, aki rászorul.
 
Hátralékom van
 
Jött olyan kérdés, hogy be lehet-e fizetni hátralékra:
 
Az Elmű-Émász arról tájékoztatott, hogy a rezsin kívül ki lehet fizetni náluk ezzel az utalvánnyal bármilyen ki- vagy visszakapcsolási díjat, késedelmi kamatot, egyéb díjat is. Az NKM és az E.on viszont nem engedi, hogy hasonló díjakat a rezsiutalvánnyal fizessenek, náluk ezt a 9 ezer forintot csakis a rezsifizetésre lehet felhasználni - számolt be a hvg.hu.
 
Túlfizetésem van
 
"Sajnos a villannyal jelenleg túlfizetésem van kb. 6 hónap, a gáztűzhelyet palackról használom és fával fűtök."
 
Ebben az esetben is érdemes csekket kérni a szolgáltatótól, és jóváiratni az összeget - legfeljebb még pár hónapig nem kell villanyszámlát fizetni.
 
Idősek otthonában élek: mit kezdjek a rezsiutalvánnyal?
 
"Kérdem én, hogy aki idősek otthonába van az hogy fizesse ki a számlát vele. Az mire megy vele nem tudja felhasználni" - jött egy hozzászólás.
 
Mivel az utalvány nem névre szóló, első körben csak azt tudjuk ajánlani, hogy adják át egy családtagnak, ismerősnek. Megkerestünk több idősek otthonát is, mit javasolnak, mit tapasztalnak, mi a gyakorlat, de egyelőre nem válaszoltak. Amint ezt megtették, frissítjük a cikket.
 
penzcentrum.hu