Kifizeti az állam a kórházak adósságait

2015.03.24 15:31

A jövő héten kezd el tárgyalni az Állami Egészségügyi Ellátó Központ a beszállítókkal a kórházi adósságok rendezéséről, így teljesülhet a kormány tavalyi ígérte, amely szerint az első negyedévben rendezik az intézmények adósságait. Kérdés, hogy a továbbra is folyamatosan emelkedő teljes adósságállomány kiegyenlítésére elegendő lesz-e a betervezett 60 milliárd forint, és hogy az adósság nem termelődik-e újra.

A jövő héten kezd el tárgyalni a kórházi kintlévőségekről a beszállítókkal az Állami Egészségügyi Ellátó Központ – jelentette ma be egy konferencián az egészségügyért felelős államtitkár kabinetvezetője.  Mészáros János elismerte, hogy a kórházak adósságai meghaladják a fenti célra beállított 60 milliárdot. A Világgazdaság információi szerint csak februárban 5 milliárd forinttal emelkedett a kórházak adóssága, és így annak összege a második hónap végére elérte 76 milliárdot – ebből pedig 36,6 milliárd forint a 60 napon túli tartozás.

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár tavaly év végén jelentette be, hogy a kórházi tartozásokat a korábbi GYEMSZI-ből létrehozott Állami Egészségügyi Ellátó Központ veszi át, a számlák rendezését pedig az első negyedévre ígérték. Ugyanakkor a konszolidáció egyik „feltétele”, hogy átalakul a kórházi struktúra. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ún. lakosságarányos módszertant dolgozott ki a finanszírozásra. Ez alapján jöttek létre az év elején a Megyei Egészségügyi Egyeztető Bizottságok, amelyeknek a feladata meghatározni, hogy az adott megyében mely intézmények, milyen profillal és mekkora ágyszámmal látja el a lakosságot. A 19+1 (megyék+ főváros) bizottságnak február végén kellett az első egyeztetési köröket lezárniuk.

A Napi Gazdaság keddi konferenciáján Mészáros elmondta, hogy a beérkezett anyagokból tizenhárom alkalmas egyeztetésre és továbbgondolásra.  A bizottságok munkája egyébként itt nem ér végett, ugyanis az OEP-pel és az intézményekkel együtt kell majd a konkrét kapacitást és finanszírozást meghatározni, ezzel együtt pedig feladatuk lesz a kórházak gazdasági működésének a vizsgálata is.

napi.hu