Kihirdetheti a válsághelyzetet a kormány

2015.09.05 05:32

Tíz nap múlva akár be is vezetheti a kormány a "tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet", gyakorlatilag a rendkívüli állapotot. A Ház ugyanis tegnap 140 kormánypárti, valamint jobbikos igen szavazatokkal, 33 demokratikus ellenzéki voks ellenében jóváhagyta azt a tíz jogszabályt módosító csomagot, amely szeptember 15-től bevezeti az új fogalmat, lehetővé teszi, hogy a határzár tiltott átlépéséért, megrongálásáért börtön járhasson, illetve még rövidebbé teszi a menekültügyi eljárásokat. Az MSZP még a szavazás előtt az alapvető jogokat korlátozó javaslat visszavonására szólított fel az Országgyűlésben.

Tranzitzónákat alakíthatnak ki a határon, létrejön egy új jogi kategória, a "tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet" és módosul a Btk, miután a parlament tegnap 140 igen szavazattal 33 ellenében kivételes eljárásban elfogadta Pintér Sándor tíz jogszabályt módosító javaslatát. A szeptember 15-én hatályba lépő csomagot a Fidesz és a KDNP mellett a Jobbik támogatta, az MSZP, az LMP, a DK, az Együtt, illetve a PM elutasította. Trócsányi László expozéjában arról beszélt, a tömeges bevándorlás kezelését célzó törvénymódosítások gyorsabbá és hatékonyabbá teszik a menekültügyi eljárásokat, bővítik az ország határainak védelméhez szükséges intézkedések körét, valamint szigorítják az embercsempészeket sújtó büntetőjogi szabályozást. Az igazságügyi miniszter hangsúlyozta, a belügyminiszter által jegyzett javaslat figyelembe veszi Magyarországnak a dublini rendszerből fakadó kötelezettségeit, illetve a schengeni elvárásokat is, fenntartja a nemzetközi egyezményekben, illetve a közösségi jogban rögzített eljárási garanciákat és a jogállamiság és az európai normák keretei között marad.

Ezzel szemben a szocialisták a csomag visszavonására szólítottak fel, mert az szerintük a magyar emberek alapvető jogait korlátozza. Harangozó Tamás, az MSZP vezérszónoka délelőtt azon morfondírozott, vajon a Fidesz totálisan alkalmatlan a menekültekkel kapcsolatos helyzet kezelésére, vagy szándékosan fokozza a feszültséget, hogy igazolja a rendteremtést. A javaslatok alapján a szocialisták ez utóbbi tudják elképzelni. A fideszes Kósa Lajos természetesen mindenkitől azt kérte, mondjon igent a tervezetre, amely segítené a magyar kormányt és szervezeteket, hogy a Magyarországra nehezedő bevándorlási nyomás enyhüljön, valamint azt, hogy a bevándorlókat a vonatkozó nemzetközi jogszabályok alapján tisztességesen, humánusan és jogkövetően lehessen kezelni.

A képviselők délelőtt vitáztak a javaslatról, majd kora délután meg is szavazták, így tíz nap múlva a kormány az érintett megyei vagy fővárosi rendőr-főkapitány és a menekültügyi hatóság vezetőjének kezdeményezésére, miniszteri javaslatra fél évre már elrendelheti a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, amit meg is hosszabbíthat. Azokon a határszakaszokon, amelyeken a legtöbb migráns átjön, tranzitzónákat alakíthatnak ki, ezek a fideszes képviselők szerint a déli határon csak Szerbia felé lesznek nyitottak. A zónákban folytatják le a lerövidített menekültügyi eljárásokat, a bírók pedig helyben bírálják el a fellebbezéseket. A törvény kimondja, hogy a bíróság a szakhatóság döntését nem változtathatja meg, de a jogszabálysértő közigazgatási határozatot hatályon kívül helyezheti.

Ha kihirdetik a válsághelyzetet, gyorsított eljárásban ítélik el azokat, akik tiltott helyen átlépik a kerítést, azt megrongálják vagy a vasfüggöny építését akadályozzák. Ezek elkövetése esetén a szabadságvesztés mellett kiutasítás is jár. Szigorodik az embercsempészet büntetése is, amiért akár húsz év is kiszabható lesz. Tíztől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel az embercsempészés szervezőit, irányítóit lehet majd büntetni. Az embercsempésztől a bűncselekmény elkövetésének ideje alatt szerzett vagyont el kell kobozni.

A "népvándorlási hullám" csak akkor szűnik meg, ha az EU vezetői változtatnak felelőtlen politikájukon. Az unió vezetőinek támogatniuk kell a határok megvédését, és ki kell mondaniuk, hogy nem lehet mindenkit befogadni, mert az érkezők túlnyomó többsége gazdasági bevándorló. Erről már a szavazás után beszélt Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője megrótta a baloldali ellenzéket, amelynek "felelőtlen magatartása" miatt tegnap sürgősen nem szavazhattak a rendőrségi, valamint a honvédelmi törvény módosításáról. Rogán szerint a Schiffer Andrástól, Tóbiás Józsefen keresztül Gyurcsány Ferencig terjedő baloldali ellenzék szabotálta a gyorsított eljárást, így a változtatásokat csak szeptember 22-én fogadhatja el a Ház. Mint arról beszámoltunk, a parlament a szabályok miatt a kétharmados törvényekről nem tudott szavazni. A baloldali képviselők ugyanis csütörtökön nem támogatták a házszabálytól való eltérést.

A két törvény módosításáról délután vitáztak a képviselők. Németh Szilárd fideszes rezsibiztos egyik felszólalásában arról beszélt, hogy az a férfi, aki előző nap a bicskei vasútállomáson feleségét és gyereket a sínekre rántotta, családját veszélyeztette, amiért akár eljárást is lehetne indítani ellene. Akár azok ellen, akik gyermekeikkel demonstrálnak a Keleti pályaudvaron.

 

Nem az alkotmányosság kiirtására

A menekültügyi válsághelyzet bevezetése az alkotmányosság kiiktatásához vezethet. Ezt az Eötvös Károly Intézet üzente tegnap. Majtényi Lászlóék arra figyelmeztetnek, a menekülteket megbélyegző, velük riogató gyűlöletkampány, a hisztériakeltés nem a menekülthelyzet megoldásának része. Véleményük szerint a kormány és képviselőinek törvénymódosítása a "szabadságkorlátozást célzó gyűlöletkampány folytatása a korábbinál is fenyegetőbb eszközökkel". A törvényjavaslatokkal a kormányzat nem csak megsérti az alkotmányos elveket, hanem újabb határokat áthágva eljuthat az alkotmányos korlátok kiiktatásához. Ehhez hivatkozási alapként használja a szerencsétlen sorsú, háború elől menekülő embereket, semmibe véve alapvető jogaikat. A válsághelyzet megállapításának célja, hogy a jogrendszer általános szabályaitól eltérhessenek. Amint a történelmi példák mutatják, a különleges jogrendek a diktatúrák melegágyai lehetnek.

nepszava.hu