Kijelölték Borsod-Abaúj-Zemplén megye természetes fürdőhelyeit

2020.07.29 16:39

A megyében található szabadvizek nagy része – különös tekintettel a Miskolc környéki bányatavakra – nem fürdőzésre kijelölt fürdőhely, mivel nincsenek meg az ehhez szükséges, jogszabályban előírt közegészségügyi feltételek és követelmények, illetve a vízminőség sem monitorozott.

 
Az ilyen természetes vizekben történő fürdőzés – leszámítva számos egyéb veszélyt – a fertőzés kockázatával járhat. Bár a természetes vizek jelentős öntisztuló képességgel rendelkeznek, a vízszennyezés miatt ez a kockázat mindig fennáll. A vízszennyezés forrásai döntően az infrastruktúra teljes hiányából adódnak és a vízparti tartózkodás, táborozás termékei: így a szemét, hulladék, fekália. Alkalmilag szennyezhet a halak beetetése, a gépkocsimosás.
 
Sajnos fokozottan igaz ez a megállapítás a bányatavak környezetére is, ezért a szabad vizeket mindenki saját felelősségére látogathatja.
 
Jellemző továbbá, hogy a tavak hamar mélyülnek, a víz néhol nyáron is jéghideg. A meggondolatlanság és az alapvető szabályok figyelmen kívül hagyása gyakran halálos balesetekhez vezet.
 
Az előbbiekben ismertetett kockázatok elkerülése érdekében javasolt a fürdési célra hatóságilag engedélyezett, biztonságos és a közegészségügyi előírásoknak megfelelő, kijelölt természetes fürdőhelyek látogatása.
 
Ezek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a következők:
 
1. Vadna tó, Vadna Park Üdülőközpont két kijelölt partszakasza: (fürdési idény: 2020. június 15-től 2020. szeptember 15-ig)
 
(Üzemeltető: Champion & Grape 2008 Kft.)
Szezonkezdeti mintavétel időpontja: 2020. május 13.
Minősítése: kiváló
 
2. Mályi tó, Mályi Beach (fürdési idény: 2020.06.03-tól 2020. szeptember 01-ig)
 
(Üzemeltető: Champion & Grape 2008 Kft.)
Szezonkezdeti mintavétel időpontja: 2020. május 13.
Minősítése: kiváló
 
3. Muhi tó, Realxtreme Vízi Paradicsom (fürdési idény: 2020. június 03-tól 2020. szeptember 01-ig)
 
(Üzemeltető: Realextreme Tófenntartó és Halgazdálkodási Kft.)
Szezonkezdeti mintavétel időpontja: 2020.05.13.
Minősítése: kiváló
 
Nyéki tavak
korábbi felvétel
 
Az Arlói-tó Suvadás-ligetet, a Hejő-tó, Vice-beach Szabadidőparkot, a Nyékládházi, TSZ-tó strandot, a Mályi-tó Mályi strandot, illetve a mezőzombori Dorgó-tó elnevezésű természetes fürdőhelyet 2020-ben üzemeltetője nem kívánja üzemeltetni. További fontos tudnivaló, hogy a fentebb felsorolt tavak esetében kizárólag a kijelölt partszakaszok vehetők igénybe fürdési célra.
 
További részletek: >>>>>>>>kormanyhivatal.hu