Kijutottunk az Európa-bajnokságra!

2015.11.15 22:49

A Norvégiában egygólos előnyt szerző magyar válogatott hazai pályán is képes volt legyőzni pótselejtezős ellenfelét. A 14. percben Priskin Tamás egy remek tekeréssel szerezte meg a vezetést, majd a második félidő végéhez közeledve egy öngóllal már 2-0 volt az állás. A vendégek erejéből egy szépítő gólra azért futotta, de Magyarország összesítésben 3-1-re így is megnyerte ezt a párharcot, és harminc év után először jutott ki nagy tornára.

A magyar labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki pótselejtezőn Norvégiát látta vendégül. Bernd Storck csapata idegenben meglepetést okozva 1-0-ra győzni tudott, méghozzá a kezdőcsapatban váratlanul helyet kapó, a felnőtt nemzeti tizenegyben debütáló Kleinheisler László góljával. A hazai visszavágót tehát egygólos előnyben várták Dzsudzsák Balázsék, és vasárnap este egyetlen lépésre volt attól a csapat, hogy 1986 után (mexikói világbajnokság) nagy tornán, 1972 után (belga Eb) ismét Európa-bajnokságon játszhasson.

A szövetségi kapitány ezúttal a Király – Fiola, Guzmics, Lang, Kádár – Nagy, Elek – Lovrencsics, Kleinheisler, Dzsudzsák – Priskin kezdőcsapatot küldte pályára, ezzel három helyen változtatva az odavágón látott tizenegyhez képest. A sárgalapok miatt eltiltott Gera helyén Nagy Ádám kapta meg a lehetőséget, míg a Németh – Szalai támadó párost ezúttal Lovrencsics és Priskin váltotta.

Az első mérkőzésen látottak, illetve a magyar gólelőny miatt a mérkőzés előtt azt várhattuk, hogy a vendégek ezúttal is nagy iramban és fölényben kezdik majd a találkozót. Ez azonban szerencsére nem valósult meg, az első pár percben teljesen kiegyenlített játék folyt a pályán, utána pedig mintha a magyar dominancia kezdett volna érződni.

Persze elképzelhető, hogy ezt csak a 14. perc eseményei mondatják velünk, ekkor ugyanis előnybe került hazánk válogatottja. Priskin a saját térfélről indulva kapott egy hosszú kiugratást a bal oldalon, a magyar támadó pedig le is futotta védőjét, és utolérte a labdát. A tizenhatos sarkától két csellel szépen befelé húzott, amivel be is csapta a visszafutó két norvég védőt, majd okosan tekerve nagy gólt ragasztott a hosszú felső sarokba.

Fotó:

Bernd Storck húzása tehát ezúttal is bejött, a kezdőbe állított Priskin Tamás góljával összesítésben már 2-0-s előnybe került a magyar válogatott. A folytatásban azonban egyáltalán nem ezt az eredményt tükrözte a játék képe. A norvégok ugyanolyan ötlettelenül támadgattak, mint az első mérkőzésen, de most még a beadások sem érkeztek futószalagon, mint akkor. A magyar védők sokszor teljesen nyugodtan gurigázhattak hátul senkitől sem zavartatva, mintha csak Norvégia állt volna továbbjutásra.

Királytól egy komolyabb védést jegyezhettünk fel egy formás vendég akció után, miközben a túloldalon Kleinheisler ívelt erőből keresztbe egy labdát a bal oldalról, a lendületből érkező Lovrencsics pedig nagyjából hét méterről bólintott a kapu mellé. Az első 45 perc utolsó eseményeként azonban kis híján kiegyenlített Norvégia. A menetrend szerint érkező szögletek közül az egyiket a bal oldali kapufa tövére fejelték a vendégek, Király pedig csak szemmel hárította ezt a kísérletet.

A második játékrész elején alaposan felszívta magát a norvég együttes, nagyobb iramot diktált a csapat, és igyekezett helyzeteket kialakítani. Igazi veszélyt azonban inkább a magyar kontrák jelentettek, Dzsudzsák révén például a felsőlécet találta el a magyar csapat. A 101. válogatottságánál járó, és ezzel rekordot beállító Király ezúttal is kiválóan állta a sarat, ahogy a védők is rendre képesek voltak tisztáznak, és nem hibáztak.

Dzsudzsák révén aztán egy újabb komoly gólszerzési kísérletig jutott a magyar együttes, de a tizenhatos előteréből, középről ellőtt labdát a norvég kapus kiszedte a bal alsóból. Aztán persze Király is jelentkezett egy nagy bravúrral, amikor egy Guzmicsról lepattanó labdát Pedersen bombázott közelről a kapura, így a nagy izgalmak ellenére maradt 1-0 az állás.

Igaz nem sokáig, ugyanis a 83. percben egy szögletet követően növelte előnyét hazánk válogatottja. A sarokrúgást Böde csúsztatta meg, a labda pedig Henriksenről a bal oldali kapufára, onnan a kapusra pattant, majd a hálóban kötött ki. Az UEFA hivatalos oldala a találatot Henriksen öngóljaként könyvelte el. Ezzel Magyarország már 2-0-ra vezetett, és tulajdonképpen kijelenthető volt, hogy megnyerte a meccset.

Elaludni azonban nem volt szabad, ugyanis a norvégok még azért a pályán voltak. A 87. percben egy eladott labda után jött is a lövés Király kapujára, amit a magyar hálóőr még védeni tudott, az ismétlést azonban Henriksen kapásból a bal alsóba vágta, kialakítva ezzel a végeredményt.

A magyar válogatott végül 2-1-es győzelmet aratott, összesítésben pedig 3-1-re nyerte meg a norvégok elleni pótselejtezős párharcot, ezzel kijutott a 2016-os franciaországi Eb-re!

Fotó:

Magyarország – Norvégia 2-1 (összesítésen 3-1)

(G.: Priskin 14., Henriksen 83. – öngól, valamint Henriksen 87.)

hvg.hu