Kilencezer forintot spórolhat havonta egy átlagos autóhiteles

2015.07.25 06:37

Immár biztos: hamarosan a devizaalapú autóhiteleket is forintosítja a kormány.

Eddig csak a jegybank javasolta ezt, most már a gazdasági tárca is kiállt az ötlet mellett. A forintosítás részleteit és pontos menetrendjét még nem hozták nyilvánosságra, csupán annyit közölt korábban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter: jobban fognak járni azok, akik devizahitellel vettek kocsit.

– A kormány hamarosan dönt a gépjármű-devizahitelek forintosításáról, amely a jelenleginél kedvezőbb feltételeket biztosít majd az érintetteknek – tájékoztatta a Blikket a Nemzetgazdasági Minisztérium, hangsúlyozva, hogy részletekkel a döntést követően tudnak csak szolgálni.

Erősen tartja magát az az elképzelés, hogy az autóhitelek forintosítási árfolyamát a jelzáloghitelek tavaly novemberben megállapított árfolyamához kötik. Ha így lesz, akkor a svájcifrank-hitelesek nagyot nyerhetnek, mivel akkor 256,5 forintos árfolyamon váltották át az adósságukat, jelenleg pedig 295 forintot ér egy svájci frank. Ez pedig azt jelentené, hogy 15 százalékkal csökkenhet a törlesztőrészletük. Egy átlagos, 1,5-2 millió forinttal tartozó magyar autóhiteles törlesztőrészlete 60 ezer forint körül van havonta. Nekik ez 9 ezer forint megtakarítást jelenthet havonta. Akik euróban adósodtak el, azoknak nem változna érdemben a törlesztőjük, mivel az uniós fizetőeszközhöz képest csak fél százalékkal gyengült a forint, de ők kisebbségben vannak a frankhitelesekkel szemben.

A most tervezett forintosítás körülbelül 150 ezer autóhitelesen segíthet, akiknek az össztartozásuk majdnem eléri a 300 milliárd forintot.
A szakértő szerint nem csak az esetleges kedvezményes árfolyam miatt lehet vonzó a forintosítás az autóhitelesek számára.

– Megszűnik számukra az árfolyamkockázat, nem kell többé aggódniuk a svájci frank erősödése miatt, ami miatt eddig főhetett a fejük – mondta Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. Ez pedig fontos szempont lehet, az elemzők ugyanis rövid és középtávon a forint gyengülésére számítanak, vagyis forintosítás nélkül tovább növekedhetnek a törlesztők, amelyek a legtöbb adósnál már amúgy is két-háromszorosára drágultak az eredetihez képest.