Kinek a szobra lesz Diósgyőrben?

2016.05.06 09:12

A lokálpatrióták szerint Nagy Lajos szobra illene Diósgyőrbe, de a pápa szobra lesz.

Jelenleg csak egy információs tábla van a területen.

fotó: Bujdos Tibor

II. János Pál pápa helyett Nagy Lajos király szobrát szeretnék Diósgyőrbe az újonnan kialakított térre a Diósgyőri Lokálpatrióta Kör tagjai, írta lapunk tavaly júniusban. Felvetésüket érveikkel alátámasztva juttatták el akkor a polgármesteri hivatalba. Szerintük a városrész arculatának kialakításakor Diósgyőr múltjára kellene inkább támaszkodni.

Diósgyőr ugyanis több évszázadon keresztül királyi uradalmi birtok volt, ennek kellene visszaköszönnie a városrész fejlesztésekor. Éppen ezért úgy látják, Diósgyőr új közösségi terét Királyok vagy Pálosok, esetleg Ernye bán terének kellene elnevezni: most II. János Pál nevét viseli. A térre szerintük I. Nagy Lajos király lovasszobra illene leginkább, hiszen a király családja gyakori látogatója volt a Diósgyőri várnak. II. János Pál készülő szobrát az avasi városrész Fényi Gyula terén tudnák inkább elképzelni.

Fotó: Bujdos Tibor

Udvarias, de elutasító

Hogy mi történt a levél elküldése óta? Kaptak-e választ kérdésükre? Dr. Rózsa György levéltárostól, a lokálpatrióta kör egyik tagjától megtudtuk, udvarias, de elutasító választ kaptak Pfliegler Péter alpolgármester szignójával. A lényege: a teret a KDNP-frakció 2013 decemberi kezdeményezésére nevezték el II. János Pálról, erről a közgyűlés döntött, közterületnevet pedig 10 éven belül nem lehet megváltoztatni.

Az alpolgármester szerint a döntés közmegelégedéssel találkozott. Ő maga elismeri azt is, hogy Nagy Lajos király valóban kötődik Diósgyőrhöz, és megfontolandó, hogy Diósgyőr más területén szobrot kapjon a király, de szerinte II. János Pál szobra megfelelőbb az említett területre.

A lokálpatrióták nem elégedettek a válasszal. Arról viszont nem tudni, mikorra tervezi – ha tervezi a közeljövőben – a város a szobor avatását.

boon.hu