Kinyíltak a Bükkben a hóvirágok! Szedni nem, de nézni lehet – Megmutatjuk!

2017.03.01 20:06

Lillafüred környékén is kinyíltak a tavasz első virágai, de senki se induljon el kosárral a kezében. Egy szál letépett hóvirág ugyanis tízezer forint. A tavasz hírnökét 2005 óta védik, előtte ugyanis annyit leszedtek belőlük, hogy veszélybe kerültek.

hovirag5.jpg

Védett természeti területen vagyunk, a Szinva-forrás mellett és rögtön itt láthatók már március elsején a virító hóvirágok – mondja Ézsöl Tibor, a Kelet-bükki tájegység őrkerület-vezetője.

hovirag4.jpg

A hosszú tél után sokaknak az első útjuk a természetbe vezet. A Bükkben már igazán szép látvány fogadja a túrázókat, hiszen kinyílt a tavasz első virága.  A hóvirágokban azonban csak gyönyörködni lehet, haza vinni nem. Aki letépi őket, bírságra számíthat. Az eszmei értéke tízezer forint.

 

- Kis mennyiség gyűjtése esetén, összeszedése, csokorba gyűjtése esetén egy természetvédelmi szabálysértési bírságra lehet számítani. Nagyobb mennyiség esetén, attól függően, hogy mekkora ez a mennyiség, akár bűncselekmény is lehet ebből és akár börtönbüntetéssel is járhat – nyilatkozta Ézsöl Tibor, a Bükki Nemzeti Park Kelet-bükki tájegység őrkerület-vezetője.

hovirag01.jpg

A hóvirágok időben jelezték a tél végét. Március elseje ugyanis a meteorológiai tavasz kezdete A dátum viszont nem jelenti azt, hogy gyökeresen megváltozik az időjárás.

Az, hogy lesz még nagyobb lehűlés, ez azért még benne van ilyenkor, tehát azért még áprilisban is előfordul olyan, hogy még hó is esik és egy-egy hideg betörés, egy-egy sarkvidéki léghullám azért még el szokta érni akkor is a térségünket – nyilatkozta Kovács Attila meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Egyelőre viszont marad a tavasz. A hét hátralévő részében enyhe időre lehet számítani, hétvégén pedig jelentősebb felmelegedés várható, akár 15 fok fölé is emelkedhetnek a hőmérséklet.

minap.hu