Kinyírhatja a szociális intézményeket a rezsiköltségek megugrása

2022.08.01 09:06

Egymillió ember gondozása lehetetlenülhet el.

Már ősszel bezárhatnak szociális intézmények, mert nem tudják kifizetni a megemelt közületi rezsidíjakat és munkatársaik nem jutnak el a segítségre szorulókhoz, mert nem lesz miből teletankolni az autókat – erre a veszélyre hívja fel az ágazatot irányító Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős belügyi államtitkár figyelmét a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete (SzMME) és a Szociális Szakmai Szövetség (3Sz) közös levele az Népszava szerint.
 
A mindenféle egyeztetés nélkül bejelentett változtatások a kisebb ellátóknál már idén év végéig is több milliós, a nagyobb intézményeknél több tízmillió forintos költségvetési hiányt generálnak – mutat rá a lépések következményeire a nyílt levél, amelyhez folyamatosan csatlakoznak további szakmai szervezetek is.
 
Az intézmények közületi nagyfogyasztónak számítanak, így a megemelkedő áram- és gázszámlák gyakorlatilag működésképtelenné teszik őket.
 
Első körben a civil szektorban, az egyesületek, alapítványok által működtetett szolgáltatások vannak veszélyben, ezek kerülhetnek csődközeli helyzetbe a legkorábban.
 
A szociális, a gyermekvédelmi és gyermekjóléti szektorban százezer ember dolgozik, az ellátottak száma pedig meghaladja az egymilliót, írja a lap.
 
forrás: nepszava.hu