Kipakolt a csalásokról egy termékbemutatókból meggazdagodott férfi

2015.12.28 10:37

„Csodatévő” termékeket árult tíz évig „szuper akciósan” az a férfi, aki arca és neve vállalása nélkül osztotta meg tapasztalatait a Blikkel. Elmondása szerint a termékbemutatókra hívott emberek átverésével átlagosan heti 30 milliós forgalmat csináltak egy dúsgazdag ukrán üzletembernek, és a hatóságoktól szinten alig kellett tartaniuk. Januártól elvileg szigorítások jönnek.

A férfi munkatársaival elérhetetlennek hitt termékeket hirdetett éveken át elérhető áron, valójában azonban haszontalan kacatokra sóztak rá a bemutatókon átvert emberekre. Fő céljuk volt elhitetni a vásárlókkal, hogy az adott termék nélkül – kis túlzással – nem tudnak tovább élni, és ez a legtöbbször sikerült is.

Állítása szerint minden 20-25 fős csoportban legalább 5-6 embert be tudtak palizni.

Az átveréssel foglalkozó cég tulajdonosa egy dúsgazdag ukrán üzletember volt, akinek átlagosan 30 millió forintos heti forgalmat csináltak a bemutatókkal. Ebből azután, hogy kifizette az embereit, legalább az 50 százaléka tisztán haszonként megmaradt neki – állította a nyilatkozó, aki szerint egy 1 milliós átverésből nagyjából 230 ezer forintot kapott kézhez.

Legkevésbé a hatóságoktól féltek, mert a legtöbbször közölték, hogy ellenőrizni jöttek. Ha nem szóltak, és próbavásárlást végeztek, gyakorlatilag azonnal lebuktatták magukat, mert csak őket nem kellett rábeszélni a vásárlásra, ők azonnal akarták a bóvlikat.

A férfi elmesélte azt is, hogy az egyik bemutatóján megjelent az egyik barátja. Neki azonnal szólt, hogy átverésről van szó, és nem is engedte neki, hogy vásároljon.

A termékbemutatókat szervező cégeknek januártól új szabályoknak kell megfelelniük. Kötelező lesz ügyfélszolgálati irodát üzemeltetniük, tilos lesz az árubemutatókat árengedmény, kedvezmény, ajándéksorsolás hirdetésével népszerűsíteni, és nem lehet a helyszínen pénzügyi szolgáltatást nyújtani. Az ígéretek szerint a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrzi majd az előírások betartását.

hvg.hu