Kirúgták a HM-ből az államtitkárt, aki egyszer meglepte kétmilliárddal a saját maga irányította céget

2016.09.15 06:18

Leváltották Dankó Istvánt, a Honvédelmi Minisztérium (HM) közigazgatási államtitkárát. Ő volt annak a kormányzati munkacsoportnak a vezetője, amely a magyar határon felhúzott kerítés megépítéséért felelt.

A tárca tájékoztatása szerint Simicskó István honvédelmi miniszter 2016. szep­tember 15-i hatállyal kezdeményezte a HM közigazgatási államtitkárának felmentését. Dankó helyére Firicz Lászlót, a tárca védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkárának nevezik ki közigazgatási államtitkárnak posztra.

Képtalálat a következőre: „délí határ kerítésépítés”

Dankó volt annak a kormányzati munkacsoportnak a vezetője, amely a magyar határon felhúzott kerítés megépítéséért felelt. Azt, hogy távoznia kell, először a Magyar Idők szellőztette meg májusban. Lapunk úgy tudja, Dankó leváltásában az játszott szerepet, hogy őt még Hende Csaba volt honvédelmi miniszter nevezte ki. Hende tavaly mondott le a tárcavezetőségről. Akkori információink szerint azért kellett távoznia, mert Orbán Viktor miniszterelnök elégedetlen volt, hogy a szerb–magyar határon felhúzott műszaki zár nem olyan időzítéssel és intenzitással készül, ahogyan ő szeretné.

Dankó államtitkári pályafutását több visszatetsző döntés kísérte, Az egyik kétmilliárd forintról szólt, amelyet ő ítélt meg tavaly az állami tulajdonban lévő  Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt.-nek, a HM EI-nek kerítésépítésre. Ennek a szépséghibája mindössze az volt, hogy ő felügyelte a beszerzést is, az államtitkári posztja mellett pedig havi 500 ezer forintos fizetésért a HM EI igazgatótanácsi elnökének a tisztségét is betölti.

Dankó 2013. február 1-én nevezték ki a HM közigazgatási államtitkárának A miniszterelnök javaslatára.

nol.hu