Kisfilmmel segít a rendőrségi az adathalászat ellen (+videó)

2021.05.22 08:20

Pár lépés és könnyen mattot adhatunk az internetes adathalászoknak. Ehhez adnak segítséget egy olyan filmmel, ahol az effektek a trükkök, az ismertetőben pedig feketén fehéren leírják, hogy milyen lépéseket kell megtenni, hogy a pénz a számlán maradjon. Az akciós vásárokra nem vállalnak garanciát, de az adathalászokra igen! – írja a police.hu.

illusztráció
 
Az adathalász és a bűnmegelőzés. Az internet mélynek tűnő tengerén ad biztonságos szigetet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs és Megelőzési Osztályának szórakoztatóan oktató kisfilmje. Tény, hogy a személyes és pénzügyi adataink komoly értéket képviselnek. Tény az is, hogy ezen adatokhoz a bűnözők megpróbálnak hozzáférni. Tény továbbá az is, hogy biztonsági tanácsainkkal megóvhatják értékeiket.
 
A kisfilm részletesen, szinte lépésről lépésre mutatja be azokat a csapdákat és trükköket, amelyekkel az adathalászok hálója üresen maradhat.


Tipikus megtévesztő üzentek:
 
  • …frissitse a jelszavát az alábbi linken…
  • …lépjen be a fiókjába, ellenkező esetben 24 órán belül törlődik…
  • …a mellékelt számla befizetéséhez a linken adja meg a bankkártya adatait…
 
Biztonsági tanácsok:
 
  1. Mindig ellenőrizzük, hogy valóban a feladónak tűnő személy, szervezet küldte az e-mailt.
  2. A bankok nem kérnek e-mailben bankkártya adatokat, más szervezetnek pedig ne adjuk meg azokat.
  3. Online történő bankkártyás fizetésnél mindig győződjünk meg arról, hogy valódi bank oldalán adjuk meg az adatokat, más oldalon ne adjuk meg azokat.
  4. Amikor belépünk egy banki vagy bármilyen más oldalra, győződjünk meg arról, hogy az valóban ahhoz a szervezethez tartozik.
 
poilice.hu