Kiskapukat találtak a vasárnapi zárva tartás elkerüléséhez

2015.01.10 05:31

Szlovákiába terelődhet át az internetes kereskedelem egy része hazánkból, miután márciusban életbe lép a vasárnapi pihenőnap kapcsán elrendelt értékesítési tilalom a webáruházak esetén is – írta a Magyar Nemzet. A lapnak nyilatkozó egyik szakember szerint az is megoldás lehet, ha olyan áruátadó helyet jelölnek meg, ami vasárnap is nyitva lehet – mint például a benzinkutak.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint az internetes áruházak sem juttathatják el a csomagokat megrendelőiknek a hét utolsó napján, valamint a munkaszüneti napokon, illetve éjszakánként: este tíz és reggel hat óra között – idézte fel a Magyar Nemzet.

Szakmabeliek szerint előfordulhat, hogy külföldi webkereskedők szippantják el az interneten lebonyolódó kereskedelmi forgalom egy részét. „Lesz olyan, aki a magyar áruházak helyére lép” – mondta a lapnak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára.

Szerinte az is előfordulhat, hogy előtérbe kerülnek a Szlovákiába települt internetes áruházak, azt ugyanis senki nem fogja tudni ellenőrizni, így megtiltani sem, hogy egy határon túlról érkezett szállító jármű vasárnap csomagot kézbesítsen a magyarországi megrendelőknek.

Vámos György hozzátette, mostanra egyébként is több internetes kereskedelemmel foglalkozó magyar vállalkozás tette át székhelyét a szomszédba. Szerinte itthon az is megoldás lehet, ha a webáruház olyan helyszínt jelöl meg az áru átadására, amelyik vasárnap is nyitva lehet. Így például ma is több e-bolt termékeit lehet benzinkutakon átvenni.

Kis Ervin Egon, a Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért Közhasznú Egyesület elnöke a lapnak azt mondta, értelmetlennek tartja az online áruházak tevékenységének korlátozását, mivel a webboltoknak eleve nincs nyitvatartási idejük.

„Ráadásul egyáltalán nem jellemző itthon a vasárnapi kiszállítás, csupán az online éttermek viszik házhoz rövid időn belül a rendelést, de rájuk nem vonatkozik az elrendelt pihenőnap. A Tesco eddig végzett ugyan vasárnapi kiszállítást az interneten leadott rendelések esetén, ám ezek a vásárlások nem aznap történtek meg a webáruházban, hanem egy-két nappal korábban” – mondta a szakértő.

Kis Ervin Egon szerint az interneten megrendelt termékek esetén az azonnali kiszállításnak ezután sem lesz jelentősége. Ugyanakkor tény, hogy a magyarországi online kiskereskedők egy része már most is külföldről, főként Szlovákiából működteti itteni webáruházát, erre utalhat, hogy az elmúlt időszakban a hazai e-piac két számjegyű bővülésével együtt nőtt a külföldről érkező internetes kiszállítások száma is.

hvg.hu