Kiskorúnak venne, ajándékozna ingatlant? Ilyen terheket vállal vele

2015.04.07 05:22

Kiskorúak esetében mind vagyonszerzéskor, mind a vagyontárgy, ingatlan eladásakor szigorú szabályokat kell betartani. Gondoljunk csak bele, milyen problémákat vetne fel, ha a gyermek már kiskorában olyan ingatlant szerezhetne meg, amely tele van terhekkel, illetve úgy adhatnának el egy örökölt ingatlant a nevében, hogy a vételárat a szülő magára költi.

Kiskorúról beszélünk, amikor a gyermek cselekvőképtelen vagy korlátozottan cselekvőképes. Kiskorú leggyakrabban a következő módokon szerez ingatlant:

– szülők, nagyszülők neki ajándékozzák,
– szülei a nevére veszik meg az ingatlant,
– örökléssel.

Bizonyos esetekben szükséges az ügylethez a gyámhatóság jóváhagyása is. Ennek szabályait a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról szóló 149/1997. (IX. 10.) kormányrendelet rögzíti. Amennyiben kiskorúnak ajándékoznak, vagy a nevére vásárolnak egy ingatlant, akkor nem kell hozzá gyámhatósági hozzájárulás, ha az ingatlanon nincs teher.

Általában a problémák akkor szoktak jelentkezni, amikor a szülő a kiskorú nevében el kívánja adni az ingatlant. Gyámhivatali jóváhagyás szükséges ugyanis a kiskorú ingatlanvagyonának elidegenítéséhez, megterheléséhez. A gyámhivatalhoz kell fordulni a kiskorú lakásbérleti szerződésének megszüntetéséhez, lakáscseréjéhez, készpénzvagyonának elhelyezéséhez és annak kezeléséhez is.

adozona.hu