Kiszaladtak a patikákból a magyarok

2021.03.01 11:21

A kiskereskedelem mindössze alig több mint 2 százalékos pluszt ért el a legfrissebb adatok szerint. A járvány alatt erős forgalomnövekedés elkönyvelő patikák most mínuszba kerültek.

Fotó: Getty Images
 
Továbbra sem kapott erőre a koronavírus-járvány megjelenése előtti években rendre 6-7 százalékos emelkedést elérő kiskereskedelem. Az online pénztárgépek adatai szerint január és február közepe között mindössze 2,2 százalékkal volt magasabb a boltok forgalma, mint egy évvel korábban.
 
A különböző boltok közül az élelmiszereket és mindennapos termékeket (köztük például tisztítószereket) áruló boltok tudtak többletet elérni, ők közel 10 százalékkal nagyobb forgalmat értek el, az élelmiszereket, italokat, dohánytermékeket árusító üzletekben pedig majdnem 6 százalékos volt a növekedés. A többiek pedig mínuszban zárták ezt az időszakot. Még a patikák is, amelyek a járvány miatt az elmúlt hónapokban sokszor erős forgalombővülést könyvelhettek el. (Az online pénztárgépes adatok nem mutatják a teljes kiskereskedelmi forgalmat, az összesített januári adatokat csak később publikálja majd a KSH.)
 
A járványkorlátozások miatt a vendéglátás van a legnagyobb bajban, az érintett cégek bevétele 40 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.
 
 
forrás : ksh.hu/heti-monitor/kereskedelem.html