Kiszivárgott egy belsős levél - Kórházbezárások jönnek Magyarországon?

2021.05.15 07:21

Kollár Lajos professzor, Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterének tanácsadója levelet írt valamennyi Egészségügyi Szakmai Kollégium tagozati elnökének, melyben arra kéri az illetékeseket, tegyenek javaslatot az egészségügyi rendszer hosszú távú tervéhez. A levelet Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő tette közzé Facebook-oldalán.

 

A levélben konkrétan azt kéri a tárcavezető, hogy a tagozati elnökök tegyenek javaslatot arra vonatkozóan, hogy
 
AZ ADOTT SZAKMÁBAN HÁNY FEKVŐ- ÉS JÁRÓBETEG INTÉZMÉNYRE VAN SZÜKSÉG, MILYEN KAPACITÁSSAL ÉS GEOGRÁFIAI ELHELYEZKEDÉSSEL.
 
Annyit tesz még hozzá a Kollár Lajos megbízásából kiküldött levél, hogy "amennyiben számszerű adatokra van szükség, az a NEAK adatbázisból lekérhető".
 
A napokban kiküldött levélre május 18-ig várják a választ a minisztériumban, a levél végén a szoros határidőért elnézést kérnek.
 
Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő kemény szavakkal illette az átalakítás tervezett módját.

 

 


Az uniós források felhasználására kiírt eredeti Helyreállítási Alap magyar terveiből tudható, hogy a kormány kórházreformra készül. Az eredeti tervek szerint átalakulnak a kisebb kórházak, a komolyabb ellátásokhoz csak a megyei intézményekben lehet hozzájutni. Hogy a Brüsszelnek végül kiküldött dokumentumban mi szerepel, egyelőre nem ismert. De elképzelhető, hogy az EMMI által most elindított "felmérés" ezzel az átalakítási kísérlettel függ össze. Mindezek alapján azt mondhatjuk, hogy a kiszivárgott levél arra utal, hogy a kormány az ellátórendszer struktúráját alapvetően befolyásoló döntésekre készül, amely egyes kórházak jövőjét, fennmaradását is befolyásolhatja.
 
forrás: facebook.hu / portfolio.hu