Kiszolgáltatott betegek

2015.08.12 06:50

Magyarországon évente több száz rendőri eljárás folyik kórházi lopások miatt. Az elkövetők a betegektől és a személyzettől is lopnak, ám a legnagyobb kárt az intézményeknek okozzák. Az Országos Onkológiai Intézetben az idei évben már 22 esetben kellett feljelentést tenni. A kórházi lopások hatékony visszaszorításához alapvető szemléletváltásra lenne szükség, a kórházakból, kiszolgáltatott betegektől való lopást tabuként kellene kezelni.

Már 22 esetben kellett feljelentést tenni a rendőrségen, mert az Országos Onkológiai Intézetben fekvő betegektől lopják el értékeiket – írja a Bors. Jellemzően a diagnosztikai osztályon fordultak elő lopások, a vérvételre igyekvők folyosón hagyott értékeit emelik el a tolvajok. Lövey József klinikai igazgató a lapnak elmondta: minden tudomásukra jutott esetben feljelentést tesznek a XII. kerületi rendőrkapitányságon. Azt gondolja, hogy sokszor a betegek nem jelzik a lopás tényét, így a szám magasabb lehet. A lopások megelőzése érdekében az intézetben minden működő bejáratnál állandó portaszolgálat van, biztonsági szolgálatot működtetnek. Bizonyos fontos helyeken megfigyelő kamerák is üzemelnek – mondta Lövey József. A kórházban a fekvő betegek egyébként értékeiket díjmentesen helyezhetik el az intézmény pénztárában.

Magyarországon évente több száz rendőri eljárás folyik kórházi lopások miatt. Az elkövetők a betegektől és a személyzettől is lopnak, ám a legnagyobb kárt az intézményeknek okozzák – írja a napi.hu. Idén az első félévben csaknem félezer, tavaly egész évben mintegy kilencszáz, tavalyelőtt pedig 1100-nál is több esetben folytatott eljárást a rendőrség kórházi lopások miatt. Az országos bűnügyi statisztika szerint messze a legtöbb ilyen bűncselekményt – az esetek majdnem felét – a fővárosban követik el, amit nagyrészt megmagyaráz, hogy itt van a legtöbb kórház, klinika, országos intézet. A megyék közül kiemelkedően sok – megközelíti a tíz-tíz százalékot – a lopások száma Borsodban, illetve Szabolcsban – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

A kórházi szarkák évek óta nagy problémát jelentenek a kórházaknak, akik gyakran nemcsak a betegektől, de a kórház személyzetétől is lopnak, sokuknak nem jelent kihívást feltörni az öltözőszobák ajtóit sem – arról nem is beszélve, hogy lopás sajnos a munkatársak között is előfordul. A tolvajok általában a kisebb értéktárgyakra – pénztárcára, ékszerekre, mobiltelefonra – utaznak, megfékezésükben a kórházak sem tudnak sok mindent tenni azon kívül, hogy figyelmeztetik a betegeket, fokozottan ügyeljenek értéktárgyaikra.

Rácz Jenő szerint a megelőzésben korlátozottak a lehetőségek; a betegek letétbe helyezhetik értéktárgyaikat a nővéreknél, egyes kórházi osztályon mobilszéfek is vannak. A Magyar Kórházszövetség volt elnöke a Napi Gazdaságnak úgy nyilatkozott: a kameráknak is van visszatartó erejük, ezeket azonban nem lehet kihelyezni a kórtermekben, mosdóban, öltözőben. A szakember hangsúlyozta: bár az intézményekben van őrző-védő szolgálat, ezek munkatársai nem végezhetnek motozást, legfeljebb annyit tehetnek, hogy értesítik a rendőrséget, ám ha valaki gyanúba keveredik, még csak fel sem tartóztathatják, csak akkor, ha a bűncselekmény elkövetése közben érték tetten. Rácz szerint a kórházi lopások hatékony visszaszorításához alapvető szemléletváltásra lenne szükség, a kórházakból, kiszolgáltatott betegektől való lopást tabuként kellene kezelni.

Hamvában holt széfrendelet

2007-ben Horváth Ágnes akkori egészségügyi miniszter bejelentette, 2008. február 15-ével kötelező lesz minden kórházi ágyhoz egy önálló széfet biztosítani, megelőzendő a kórházi lopásokat. A széfek beszerzését az intézményeknek kellett volna megoldaniuk, amihez akkor a tárca 600 millió forintot biztosított. 2008 áprilisában megváltoztatták a széf rendelet, amelyből kimaradt az "önálló" szó, ezzel lehetőséget adva az intézményeknek, hogy a betegek értékeinek megőrzéséről központilag gondoskodhatnak, anélkül, hogy valamennyi ágy mellé külön széfet szereltetnének fel. A kezdeményezés eredménye végül az lett, hogy az addig beszerzett széfek közül volt, amit megtartottak az intézmények, a többségüket azonban egyszerűen kiárusították.

nepszava.hu